Het inrichten van een siertuin

 

 

Een tuin is meer dan alleen een lukrake verzameling planten. Het zijn juist zaken als hagen, gazons en vijvers die een tuin karakter geven. Heb je een nieuwe tuin in een nieuwbouwwijk, ben je opgescheept met de lelijke tuin van vorige bewoners of ben je gewoon uitgekeken bent op je huidige tuin? Dan wil je daar waarschijnlijk wat aan doen. Hier vind je veel informatie die je daarbij kan helpen.

 

Bij het inrichten van een (nieuwe) tuin, komt een aantal zaken kijken:

  • Te beginnen met de grondsoort waarop je tuiniert en hoe je die kunt verbeteren.
  • In "Ontwerpen" lees je hoe je een tuin kunt (laten) ontwerpen die bij je budget en voorkeuren past.
  • Er zijn van die plekken in de tuin waar maar weinig planten het willen doen. Onder een grote boom bijvoorbeeld, een muur op het noorden of een hoekje waar maar heel weinig licht komt. "De juiste plant op de juiste plek" geeft lijstjes met planten die het juist op dat soort plekken wél goed doen.
  • In "Borders" zie je hoe je in zes stappen een border kunt aanleggen en onderhouden, met daarbij vele voorbeelden in de vorm van plattegrondjes en beplantingsschema's.
  • Een extra uitdaging is het om een tuin aan te leggen rond een bepaald thema of kleur. Denk aan een jungletuin of bloemenweide. In "Thematuinen" kun je ideeën opdoen.
  • Hagen, gazons en vijvers zijn heel beeldbepalend in een tuin. Hoe je ze aanlegt en in goede conditie houdt, lees je door op de betreffende knop te klikken.
  • Wil je geen ruzie met de buren? Heel veel burenruzies gaan over bomen en hagen. Wie op TV wel eens naar "De rijdende rechter" kijkt, weet er alles van. In "Bomen en buren" kun je lezen waar je bomen en hagen mag planten, en wat de juridische gevolgen zijn als je je niet aan de regels houdt.