Groenten telen

 

De diversiteit van al die groenten die je zou kunnen verbouwen is nogal overweldigend, zeker als je een beginnend moestuinier bent. Het is echter niet zo moeilijk als je denkt. Als je weet tot welke groentensoort de door jou gewenste soorten horen, ben je al een eind op weg. Er zijn zes hoofdgroepen: wortelgroenten (waarvan we het ondergrondse gedeelte van de plant eten), saladegewassen (alle gewassen waarvan we blad of stengel eten, uitgezonderd de koolsoorten), peulvruchten (waarvan we de zaden, peulen of beide eten), kool (leden van de Brassica-familie waarvan we meestal het blad eten), de familie van de uien (groenten met een tranenverwekkende geur waarvan we blad of bol eten) en vruchtgroenten (planten waarvan we de vruchten eten maar die toch als groenten behandelen). Dan is er nog een aantal "dakloze groenten", die we allemaal kennen maar die niet in de zojuist genoemde zes groepen passen.

 

Wat je uiteindelijk gaat verbouwen, bepaal je zelf. Voordat je begint, kun je beter uitzoeken welke jouw favoriete groenten zijn (en die van je gezin natuurlijk). Kijk daarna hoe je deze moet verbouwen. Koop dan pas de door jou gewenste zaden of plantjes.

 

Per groentensoort kun je dan lezen welke grondsoort ze nodig hebben en waar c.q. hoe je ze moet planten of zaaien. Daarnaast vind je ook informatie over rassen, ziektes, oogsten en wat verder nog relevant is.