Het gebruik van actieve kool bij milde vormen van vergiftigingen

 

(bron: bijsluiter Norit-tabletten)

 

Actieve kool is zonder voorschrift verkrijgbaar onder de merknaam 'Norit'. Het bestaat in poedervorm (voor dranken), in capsules en in tabletten.

 

Actieve kool kan bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het middel wordt aangeraden bij alle soorten plantenvergiftigingen. Het bindt zich met bepaalde stoffen en maakt ze zo onschadelijk. De schadelijke stoffen verlaten samen met de kool het lichaam via de ontlasting, zodat er minder van de schadelijke stof in het bloed terechtkomt.

 

Actieve kool kleurt de ontlasting zwart en heeft als belangrijkste nevenwerking verstopping. Het middel heeft bovendien met bijna alle medicijnen een wisselwerking, zeker als je het binnen de twee uur na andere medicijnen inneemt.

 

Actieve kool kan medicijnen aan zich binden en ze zo onwerkzaam maken. Wees dus voorzichtig met het gebruik van actieve kool, zeker als je schildklierhormonen, bepaalde bloedverdunners, het hartmiddel digoxine of de anticonceptiepil inneemt.

 

Gebruik actieve kool niet bij ernstige vergiftigingen. In deze gevallen maakt actieve kool de behandeling van de vergiftiging door de arts alleen maar moeilijker.