Recyclen

 

Steeds meer worden spullen die we voorheen weggooiden, gebruikt voor nieuwe doeleinden. Ook in onze tuinen is afval prima te recyclen. Het is een kwestie van een beetje creatief zijn of je laten inspireren: sociaal medium Pinterest staat vol met goede ideeën. Ik geef je een handvol voorzetjes.

 

Mozaïeken maken met restjes tegels

Zeker wie net verhuisd is, kan wel wat geld besparen, en dat terwijl de tuin op een flinke opknapbeurt ligt te wachten. Wat nu, nog maar een lening aanvragen om een tuinontwerper te financieren of toch wat creatiever zijn? Wellicht heb je net je badkamer of keuken verbouwd en veel (kapotte) tegels en tegellijm over. Dan ben je geneigd die weg te doen of voor langere tijd in de schuur te parkeren. Je kunt er echter ook mozaïeken van maken in je tuin: op de muur of op grote bloempotten. Scherven van oude spiegels gebruik je hier eveneens voor. Slijp deze kort aan een steen voordat je ze gaat plakken.

Grof puin of scherven in bloempotten

Heb je nog meer grof puin zoals gebroken bakstenen en scherven, dan kun je daar de onderkant van bloempotten mee vullen. Zo zorg je voor een goede afwatering. Driekwart van de potten vul je met aarde, het onderste gedeelte moet niet zozeer vruchtbaar maar vooral luchtig zijn.

Pallets en ander hout

In de afvalcontainer die bij menig verbouwd huis staat, ligt vaak veel hout dat op diverse manieren een tweede kans kan (of moet) krijgen. Maak bloem- en kweekbakken, een tafeltje of zelfs complete loungesetjes van de pallets waarop de bouwmaterialen aangeleverd werden. Veel knutselaars zien pallets als puur goud, want gratis klusmateriaal. Tik de term pallets maar in op YouTube en je valt van de ene verwondering in de andere.

 

Plastic

Met doorzichtig plastic creëer je een raam-effect om bijvoorbeeld basilicum onder te kweken. Maak een frame, niet er doorzichtig plastic op en gebruik dit als deksel op een bak. Ander plastic, zoals overgebleven puinzakken, gebruik je om houten kweekbakken aan de binnenkant tegen rot te beschermen. Timmer een bak van pallethout en bekleed de binnenkant door het plastic daar vast te nieten. Bubbeltjesplastic is hier ook geschikt voor.

 

Flessen en flesjes

We hebben eindelijk een statiegeldsysteem in Nederland voor alle plastic flessen – klein en groot – maar ze kunnen ook een andere bestemming krijgen. Zomaar wat ideeën om petflessen in je tuin te recyclen:

 

  1. Wespenval

    Een klassieke topper om een petfles te hergebruiken, is deze om te bouwen tot een wespenval. Hoe ga je te werk? Snijd het bovenste deel van de fles. Steek dit vervolgens omgekeerd in het onderste deel van de fles. Giet of smeer een zoete vloeistof in de fles en klaar!

  2. Fruitvliegjesval

    Maak iets boven de bodem van de fles, met een schaar of breekmes, enkele kleine gaatjes. Giet wat fruitsap op de bodem. Doe de dop dicht. De fruitvliegjes zullen op de zoete geur afkomen en door de kleine gaatjes gemakkelijk naar binnen kruipen. De vervelende vliegjes kunnen er misschien eenvoudig in, maar ze raken er niet meer uit!

  3. Vliegenval

    Ga op dezelfde manier als de fruitvliegjesval te werk. Je moet alleen wat grotere gaatjes maken, zodat de vliegen door de gaatjes in de fles kunnen. Om vliegen te vangen, kan je ook een wespenval maken, zoals in het eerste puntje.

  4. Waterreservoir voor planten

    Je kan met een petfles ook een waterreservoir maken, zodat je planten automatisch water krijgen. Prik een gaatje in de dop van de fles. Experimenteer met de grootte van het gaatje, dus niet té groot of té klein. Vul de fles met water. Zet de gevulde fles omgekeerd naast of boven de plant en laat ze langzaam leeg druppelen.

  5. Winterjasjes voor je plantjes

    Vele planten in je tuin overleven zonder bescherming de winterkoude niet. Een eenvoudige en erg doeltreffende oplossing kan je zelf maken met een petfles en enkele stokjes. Snijd de bodem van de petfles weg. Plaats vervolgens het bovenste deel van de fles over het plantje als ‘mini-kas’. Zet de fles met enkele stokjes vast, zodat de fles zeker niet wegwaait.

  6. Hangpot

    Om ecologischer bijvoorbeeld tomaten en aardbeien te kweken, kan je uit petflessen hangpotten maken. Snijd het bovenste deel van de fles. Ga verder aan de slag met de bodem. Maak een gat in de bodem en steek het plantje er omgekeerd door. Vul de onderkant op met grond. Hang de halve petfles nu met ijzerdraad op. Nu kan het plantje hangend naar omlaag groeien. Zo heb je geen stokken nodig om je plantjes te ondersteunen. Vergeet ze alleen geen water te geven!

  7. Kweekbakje

    Wil je zelf een aantal plantjes zaaien? Snijd dan gedeeltelijk de bovenkant van de fles open (of de zijkant indien je de fles al liggend gebruikt). Doe grond in de fles en zaaien maar! Plooi de fles voorzichtig terug dicht. Na enkele dagen zie je je plantje verschijnen!

  8. Voederbakje voor vogels

    Door een petfles een klein beetje aan te passen, kan je er ook voor zorgen dat de vogeltjes ook in de winter aan voedsel komen. Steek net boven de bodem enkele zitstokjes door de fles. Doe er wat graan in. Maak net boven de zitstokjes enkele kleine eetopeningen. Smullen maar!

  9. Bezem

    Petflessen zijn op het eerste gezicht afval. Maar wist je dat je er afval mee bij elkaar kan vegen? Bundel je petflessen, bouw ze om en je krijgt een bezem! Hoe doe je dit? Steek een steel in de hals. Knip de bodem van de fles weg. Knip de mantel in reepjes. Voor een goed effect doe je dit met 3 of 4 flessen die je in elkaar steekt voor je de steel erin spijkert. Zo veegt je borstel nóg beter!

  10. Tuinsproeier

    Van petflessen kan je ook een handig gereedschap voor in de tuin maken: een tuinsproeier! Monteer de petfles stevig op een tuinslang. Prik er een aantal gaatjes in. Zet de kraan open. Opgelet, want het water sproeit in het rond!

  11. Hervullen

    Last but not least: simpel je waterflesje hervullen, is al een perfect hergebruik