Snoeien

 

 

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten snoeien. Je verhoog de productie en kwaliteit van bloemen en/of vruchten, behoudt de vorm van een plant of vormt hem juist naar je eigen idee, je houdt de grootte binnen de perken en, last but not least, je bevordert de gezondheid en kracht van een plant.

Deze laatste reden is misschien wel de belangrijkste, omdat alle andere daarvan afhankelijk zijn. Geen boom, struik of wat voor soort plant dan ook kan zijn taak goed verrichten als hij niet gezond en sterk is.

 

Deze subsite is puur praktisch ingericht. Onder de tabbladen Inleiding en Basisbeginselen vind je veel praktische tips en technieken met betrekking tot snoeien.

 

Daarna wordt ingegaan op de specifieke snoeibehoeften van bomen, struiken, rozen, klimmers, fruitbomen c.q. -struiken, hagen en kuipplanten.

 

Hoe je de vorm van een plant naar je eigen hand kunt zetten, lees je bij Vormsnoei en Stamboompjes.

Als je deze hoofdstukken bestudeerd hebt, kun je iedere plant te lijf gaan. Als geheugensteuntje vind je nog een uitgebreide alfabetische lijst van veelvoorkomende struiken/planten en hun snoeiwijze.

Informatiebron voor deze subsite is het boek "Snoeien, waar en wanneer" van D. Farthing, uitgegeven bij Zuid Boekproducties.