Planten verzorgen

Is mijn plant wel gelukkig? Dat is iets wat je je als rechtgeaarde tuinkabouter regelmatig zou moeten afvragen. Immers, een tevreden plant groeit en bloeit volop en draag dus bij aan je tuinplezier. Want zeg nou zelf, zo'n tuin vol kwijnende planten, dat is toch geen gezicht!

Onder deze noemer is een veelvoud van onderwerpen samengevoegd die weinig samenhang kennen maar die allemaal bijdragen aan het welzijn van je planten.

"Lastige planten" gaat in op een aantal planten die de (niet geheel terechte) reputatie hebben erg mooi maar ook erg lastig te zijn. Diva-gedrag zeg maar. Hier kun je lezen hoe je deze sterren van je tuin kunt laten stralen.

Het leven van een kuipplant is niet gemakkelijk. Het zijn immers types die het moeten doen in een klimaat dat het hunne niet is en dan ook nog erg beperkt worden in hun groeivrijheid. Ze hebben dan ook extra aandacht nodig. Hier kun je lezen welke.

Bloembollen zijn de kersen op de taart. Je kunt ze gebruiken om gaten in je border op te vullen en vroeg in het jaar zijn zij het, die de lente in geuren en kleuren verkondigen. Als je ze goed behandelt, kun je er vaak jaren plezier van hebben.

Een goed gevulde hanging basket is een feest om naar te kijken, maar helaas gaat het nogal eens mis. Van de planten die zo'n hangmand vullen wordt veel gevraagd en vaak wordt er niet genoeg tegenover gesteld. Met als gevolg dat het feestje er meer als een begrafenis uitziet! In dit hoofdstuk kun je lezen hoe je op een eenvoudige manier zo'n hanging basket vult én onderhoudt.

Over allerlei gevaren die je planten belagen kun je lezen in "Ziekte en plagen". Gelukkig vind je er ook allerlei manieren om ze te bestrijden.

Verder vind je hier ook nog informatie over hoe je moet verpotten, verplanten en snoeien.