Hanging baskets

 

De term "hanging basket" is komen overwaaien uit Engeland. Het zijn manden die worden gevuld met uitbundig bloeiende éénjarigen en worden opgehangen op plaatsen waar normaal gesproken geen planten kunnen groeien. Ze zijn ook bij uitstek geschikt voor balkons.

 

Wanneer maak ik een hanging basket?

Je kunt in principe beginnen vanaf half april, maar dan moet je de mand een maand binnenhouden. Je planten hebben dan wel een groeivoorsprong. Het is echter geen enkel probleem als je het half mei doet, dan kan de mand buiten blijven en de hij groeit ook dan snel genoeg vol.

 

Hoe maak ik een hanging basket?

 

Wat heb je nodig?

Hangmand van ijzerdraad met stevige ketting (van het tuincentrum) - potgrond voor kamerplanten - eventueel wat tuinturf - geverticuteerdmos of sphagnum, dat al enige uren in het water heeft gelegen - drie vierkante stukjes plastic, geknipt uit een vuilniszak - meststofkorrels - waterkristallen (via internet of tuincentrum) - planten naar eigen keuze, het aantal hangt af van de grootte van de mand. Plugplantjes zijn bij uitstek geschikt.

 

Stappenplan

  1. Zet de draadmand op een schaal(tje) of iets dergelijks, zodat hij niet omvalt. Zorg ervoor dat de ketting buitenboord hangt.
  2. Begin met het aanbrengen van een laagje mos en leg daar een velletje plastic op.
  3. Mix de potgrond met turf, meststofkorrels en waterkristallen. Gebruik niet meer kristallen of mest dan de gebruiksaanwijzing aangeeft!
  4. Breng een laagje potgrond aan op het mos.
  5. Duw voor de eerste laag plantjes de kluitjes door de draadmand heen.
  6. Breng opnieuw een laagje mos aan rond en over de kluitjes van de planten. Deze helpt vocht vast te houden en houdt de potgrond in de mand. Goed aandrukken!
  7. Leg er een tweede velletje plastic bovenop.
  8. Breng wederom een laagje compost aan.
  9. Duw nu de kluitjes van een tweede laag plantjes door de mand heen. Dit zal wat moeilijker gaan, want de gaten zijn nu kleiner. Wees dus voorzichtig dat je de jonge plantjes niet beschadigd. Het kan helpen als de de kluitjes in een stukje plastic wikkelt en deze later verwijdert. Dan glijden ze beter!
  10. Breng hierna weer mos, plastic en potgrond aan.
  11. Nu wordt de bovenste laag planten aangebracht. Plant eerst de centrale (dus hoogste) plant, daarna de resterende plantjes. Laat genoeg ruimte tussen de planten over, zodat ze goed kunnen groeien.
  12. Als je klaar bent met planten, geef je goed water en hang je de mand op. Om te voorkomen dat de kettingen in de planten verward raken, duw je een stokje in het midden van de mand en maak je de haak van de mand hieraan vast.

 

Onderhoud

 

Water geven

Tenzij het regent, hebben hanging baskets iedere dag water nodig. Op zonnige dagen zelfs iedere ochtend en iedere avond. Om schroeivlekken te voorkomen kun je beter niet overdag water geven. Hoe groter de mand, hoe minder je water hoeft te geven.

 

Bemesten

Eenjarigen stoppen ongelofelijk veel energie in hun bloei. Daarom moeten ze iedere week vloeibare plantenvoeding krijgen. Als je enkele meststoftabletten in de grond steekt, hoef je dit maar eens per maand te doen.

 

Onderhoud

Haal zeker eens per week alle uitgebloeide bloemen weg. Controleer dan meteen op ziekte en plagen en pak deze ook aan. Wanneer sommige planten te slungelig of overheersend worden, kun je ze een stuk(je) terugsnoeien.

 

Bijvullen

Als de zomer voorbij is en de eenjarigen hun beste tijd hebben gehad, kun je de mand heel voorzichtig legen. Zorg dat mos, plastic en kokosmat op hun plaats blijven. Vul de mand nu met planten die er juist in de winter mooi uitzien, zoals Gaultheria en winterviolen. Die hebben in april/mei hun beste tijd wel weer gehad. Je kunt de mand dan helemaal legen en van voorafaan beginnen.