Zadenwinkel


In eigen (en soms ook andermans) tuin en tijdens vakanties heb ik zaad van diverse soorten planten verzameld. Daarnaast krijg ik ze ook vaak van liefhebbers in het buitenland. Deze zaden bied ik te koop of te ruil aan. Mijn streven is om biodiversiteit te bevorderen, niet het maken van winst. Daarom zijn de prijzen van mijn zaden laag. Wat overblijft, wordt geïnvesteerd in nieuwe planten voor mijn zadentuin.  

 

Ik vind het ook leuk om te ruilen maar moet daar wel bij opmerken dat ik al meer zaden heb geruild dan ik op drie hectare kwijt kan. En ik heb maar 80 vierkante meter tot mijn beschikking! Dat houdt in dat ik vooral op zoek ben naar zaden van bijzondere of opmerkelijke planten.

 

De zaden die ik aanbied zijn de kinderen van de genoemde planten. Ik bied zo veel mogelijk echte soorten aan. De nakomelingen daarvan lijken meestal op hun ouders. Daar waar ik variëteiten aanbied (te herkennen aan een naam tussen "aanhalingstekens") is de uitkomst onzekerder. Maar het is juist die verrassing die het zaaien extra leuk maakt, toch?

 

De zaden zijn meestal niet ouder dan een jaar of drie. Echter, hoe ongebruikelijker of meer exotisch de soort is, hoe minder courant hij is. Die soorten kunnen dus wat ouder zijn. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet meer kunnen kiemen, maar het zal wel langer duren en er zal wat minder opkomen. Dat compenseer ik dan weer door je wat meer zaden te sturen.

 

Per item wordt, behalve een beschrijving van de plant, nog een aantal kenmerken genoemd. In de omschrijving van de planten worden afkortingen en termen gebruikt. Een korte uitleg staat onderaan deze pagina. Het getal tussen haakjes achter de naam van de plant, is het aantal zaden dat je krijgt (bij benadering).

 

Betalen

Vooralsnog kunnen alleen mensen met een Paypal-account direct via de winkel bestellen. Heb je zo'n account niet, dan is dat geen enkel probleem want je kunt ook betalen door middel van een bankoverschrijving vooraf. Tijdens het plaatsen van je bestelling kun je aangeven welke methode jouw voorkeur heeft. De verzendkosten bedragen EUR 2,50.

 

Niet tevreden?

Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Neem in dat geval altijd contact met me op. Dan komen we er samen wel uit.

 

Voorwaarden

Die vind je hier.

Eenjarigen / Annuals

Tweejarigen / Biannuals

Vaste Planten / Perennials

Groenten / Vegetables

Fruit / Fruits

Kruiden / Herbs

Klimplanten / Climbers

Boom-Struik/Tree-Shrub

Exoten / Tropical plants

Handleiding bij de winkel

 

Winterhardheid en levensduur van planten:

HA - hardy annual - winterharde eenjarige
HHA - halfhardy annual - niet helemaal winterharde eenjarige
TA - tender annual - niet winterharde éénjarige
HB - hardy biannual - winterharde tweejarige
HHB - halfhardy biannual - niet helemaal winterharde tweejarige
TB - tender biannual - niet winterharde tweejarige
HP - hardy perennial - winterharde vaste plant
HHP - halfhardy perennial - niet helemaal winterharde vaste plant
TP - tender perennial - niet winterharde vaste plant
HT - hardy tree - winterharde boom
HHT - halfhardy tree - niet helemaal winterharde boom
TT - tender tree - niet winterharde boom
HBb - hardy bulb - winterhard bolgewas
HHBb - halfhardy bulb - niet helemaal winterhard bolgewas
TBb - tender bulb- niet winterhard bolgewas
HSh - hardy shrub - winterharde heester
HHSh - halfhardy shrub - niet helemaal winterharde heester
TSh - tender shrub - niet winterharde heester

 

  • Eénjarige planten kiemen, groeien, bloeien, vormen zaad en sterven af binnen één jaar
  • Tweejarige planten kiemen en groeien in hun eerste jaar en bloemen, vormen zaad en sterven af in het volgende jaar. Als ze geen zaad vormen kunnen ze zich als vaste plant gedragen
  • Vaste planten zijn planten die het meerdere (soms zeer veel) jaren volhouden. Ze bloeien vaak pas in het jaar volgend op het kiemen
  • Bomen en heesters ook vaste planten maar dan houtachtig. Ze hebben meerdere jaren nodig om tot bloei en zaadvorming te komen. Ze worden veel groter dan de kruidachtige vaste planten.  
  • Bol- en knolgewassen zijn meerjarige planten die reserves opbouwen in een ondergrondse bol of knol
  • Winterharde planten kunnen (zware) vorst verdragen. Ze kunnen in de winter bovengronds afsterven maar ook wintergroen blijven
  • Niet helemaal winterharde planten komen van oorsprong uit warmere streken en zullen in milde winters overleven. Bij zware vorste leggen ze echter het loodje.
  • Niet winterharde planten kunnen alleen in de zomer naar buiten en moeten in de winter naar binnen worden gehaald. Dit soort planten komt uit de tropen en doet het vooral goed in kas en serre