Katten

 

Kattenpoep in je tuin vindt niemand fijn en het kan behoorlijk vervelend worden, vooral als het niet bij jouw kat vandaan komt. Veel mensen ergeren zich aan kattenpoep, kattengejank en het graafwerk dat katten in de tuin kunnen verrichten. Het is niet makkelijk om katten uit je tuin te verjagen én uit de tuin te houden, maar er zijn zeker wat diervriendelijke methodes die je kunt proberen!

 

 

Cacaodoppen tegen katten

Katten lopen het liefst op kale onbegroeide grond. Bedek je de grond met een bodembedekker, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, dan voelt dat niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen vinden katten onaangenaam, want zowel het knisperende geluid als de geur ervan vinden ze niet lekker. Heb je het idee dat de werking na verloop van tijd afneemt?  Dan is er een vers laagje nodig!

 

Bodembedekkers tegen katten

Planten zijn nog betere bodembedekkers voor je tuin. Het is altijd een goed idee om meer planten in je tuin te plaatsen, waardoor katten steeds minder ruimte hebben om hun ding te doen. Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden:

 • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
 • Vuurwerkplant (Dictamnus)
 • Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
 • Citroentijm (Thymus citriodorus)
 • Citroenmelisse (Melissa officinalis)
 • Citroenverbena (Aloysia triphylla)
 • Wijnruit (Ruta graveolens)
 • Stekelige mei- en vuurdoorn

 

De geur van een enkele plant alleen zal niet voldoende zijn om katten te weren, maar veel planten in combinatie met de bodembedekkende eigenschappen helpen wel zeker.

 

 

Open grond barricaderen

In plaats van grond te bedekken met een natuurlijke bodembedekker of met planten, wil je soms de grond juist open laten zodat er wat kan gaan groeien. Dit is met name het geval bij een moestuin of een moestuinbak, maar in je border kan dat natuurlijk ook. Je kunt een rasterwerk of raamwerk te maken met bamboestokken. Neem enkele stokken met een lengte die over jouw (moes)tuin heen past en knoop daar kruiselings andere stokken aan vast om de 25 á 30 cm. Als laatste maak je er één diagonale stok in voor de stevigheid en dit raamwerk plaats je zo’n 15 cm boven de grond. Katten moeten er dan niet vanaf de zijkant makkelijk onder kunnen komen, maar met name bij een moestuinbak of border met hogere rand werkt het erg goed. En het staat nog leuk ook! Een andere manier is om sateprikkers met de punt naar beneden of kleine bamboestokken kriskras schuin in de aarde te steken. Katten zijn wel erg lenig, dus je moet veel prikken en af en toe even kijken of alles nog netjes staat. Als je tuin lekker vol is gegroeid dan zijn de stokjes niet meer nodig!

 

Planten vóór katten

Het lijkt wat vreemd, want je wil ze weg hebben, maar het kan een oplossing zijn om juist een heel aantrekkelijk hoekje te maken voor katten. Met planten waar katten wél dol op zijn. Katten zullen de rest van je tuin dan sneller met rust laten. Dit zijn planten waar katten dol op zijn:

 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Gamander (Teucrium marum)
 • (sier)haver of een ander laag zacht gras
 • Schildzaad (Alyssum montanum)
 • Steenanjer (Dianthus deltoides)
 • Vetmuur (Sagina)
 • Kattengras (Cyperus alternifolius)

 

Overigens zal je nu misschien denken: kattenbezitters moeten zo’n hoek maken in hun eigen tuin! En inderdaad: het zou ideaal zijn als een kat dan vervolgens in de tuin poept van zijn eigen baasje. Helaas zal dit, met name bij kleinere tuinen, niet snel werken. Een kat doet zijn behoefte bijna nooit binnen zijn eigen territorium.

Koffiedik, koffiedrab of koffieprut tegen katten 

Katten zijn gravers, maar als ze gaan graven op een plek waar koffiedik ligt, dan zal dit aan hun pootjes blijven plakken. Dat vinden ze niet fijn, want het schoonlikken is erg onaangenaam en vies voor de kat. Koffiedrab of koffieprut werkt dus vooral tegen katten op plekken waar de dieren daadwerkelijk graven! Bijkomend voordeel is wel dat koffiedik goed is voor je tuin en planten, dus het is sowieso een goed idee om dit af en toe in je tuin te strooien. Overigens zijn de ervaringen met koffiedik wisselend, niet iedereen ziet hiermee dezelfde resultaten tegen katten.

 
 

Tuin afschermen tegen katten

Het beste is natuurlijk als katten je tuin helemaal niet in kunnen komen. Katten zijn echter goeie klimmers en vinden snel een weg naar binnen. Toch zijn er wat maatregelen die je kunt nemen:

 • Plaats borderranden bij je schutting, dan kunnen katten er niet onderdoor
 • Kies voor een schutting met vertikale planken, daar klimmen katten minder makkelijk overheen
 • Vogelpinnen bovenop de schutting zorgen ervoor dat katten er niet overheen kunnen lopen
 • Kijk ook naar bomen en schuurtjes via waar katten de tuin in kunnen springen. Draden spannen werkt ook

Katten springen in principe nergens heen als ze niet kunnen zien waar ze landen. Als je een deel van je dakrand onbegaanbaar maakt, zullen katten hier meestal niet overheen gaan.

 
 

Katten verjagen met ultrasoon geluid

Veel dieren horen hele hoge tonen, die wij mensen niet kunnen horen. Ook voor katten gaat dit op. Daarom is het inzetten van een ultrasoon geluid, een geluid dat hoger is dan 20.000 Hz, een effectieve manier om katten uit je tuin te houden. Dit kan door middel van een ultrasoon apparaat, dat ontworpen is om katten uit een tuin te weren. De apparaten hebben een bewegingssensor. In geval van beweging geeft het apparaat een heel hoog piepsignaal. Voor een kat is dit een heel vervelend, maar onschadelijk, geluid wat de kat zal afschrikken.

 
 
 

Katten verjagen met geur

Katten zijn gevoelig voor geuren en er zijn er een aantal waar ze niet blij van worden! Denk hierbij aan de volgende geuren:

 • Sinaasappel
 • Citroen
 • Peper
 • Knoflook
 • Mottenballen

Je kunt dus sinaasappelschillen of citroenschillen in de tuin leggen en dit verklaart ook waarom katten een hekel hebben aan citroengeraniums, citroentijm of citroenmelisse. Peper of knoflook kun je eenvoudig strooien en mottenballen leg je in de favoriete doorgangen. Let wel op: regen is de grote vijand van al deze geurverspreiders. Na een goede regenbui is de geur grotendeels verdwenen en zul je opnieuw moeten strooien. Overigens zijn ook hier de ervaringen wisselend, maar het is het proberen waard.

 
 

Katten verjagen met water

Misschien wel de bekendste manier om katten te verjagen, is het gebruik van water. Richt een tuinsproeier of waterpistool op een kat en hij zal zich gauw uit de voeten maken. Toch is dit niet de meest efficiënte methode om katten uit je tuin te houden, je kunt immers niet altijd klaar zitten met de tuinslang. Er zijn wel tuinsproeiers die reageren op beweging, maar katten zijn slim en zullen deze op termijn gewoon mijden. Je zal de sproeier dan steeds moeten blijven verplaatsen.

 

 

Kattenschrik korrels

Mocht je ondanks alle bovengenoemde tips toch nog last hebben van katten in je tuin, dan is er nog een andere manier om katten uit je tuin te verjagen. Kattenschrik strooikorrels om precies te zijn. Dit zijn weerbestendige kleikorrels waar een, voor katten, onaangename geur aan zit. De geuren zijn gewonnen uit plantenextracten en dus veilig voor andere dieren en de planten in je tuin. Strooi kattenschrik korrels op verschillende plaatsen in je tuin. Denk daarbij vooral aan de routes die katten veelal nemen in jouw tuin. De kat heeft even tijd nodig om het verband te leggen tussen de onaangename geur en de plek, maar op den duur zal de kat herkennen dat de geur specifiek op deze plek hangt en zal hij er niet graag meer komen. Let op: katten met niesziekte ruiken veel minder goed. Voor hen kan het zijn dat de korrels hun werk niet goed doen.