Het snoeien van hagen

 

Een haag is eigenlijk niets anders dan een serie heesters, gewoonlijk van dezelfde soort, die wordt aangelegd om een afscheiding te vormen met een andere tuin of een ander deel van een tuin. Een heg kan dik en ondoordringbaar zijn, geknipt en getrimd als een Franse poedel, of los en sierlijk. Iedere vorm van snoeien hangt af van de groeiwijze van de gekozen struiken.

 

Een als afscheiding dienende haag voor een tuin zal doorgaans keurig dicht en strak geschoren zijn. Een dergelijke haag moet dan aan de bovenkant iets smaller zijn dan van onderen. Hier zijn twee redenen voor, in de eerste plaats omdat dan meer licht de onderste blaadjes bereiken zodat dat deel van de haag ook dicht blijft. In de tweede plaats zal een lading sneeuw een zodanig gevormde heg niet topzwaar maken.

Grootbladige haagestruiken, zoals laurier(kers), moeten met een snoeischaar worden behandeld, maar die met kleinere blaadjes kunnen met een heggeschaar worden getrimd.

 

Ook al heb je een timmermansoog, het is toch altijd aan te raden aan de bovenkant een lijn te spannen om zeker te zijn van een strakke lijn en niet een hobbelige bovenkant. Het is belangrijk dat alle afgeknipte takjes uit de heg worden verwijderd. Om het omlaag vallende knipsel niet met veel moeite uit de border te hoeven halen, spreid je onder de plek waar bezig bent een flink stuk plastic of laken uit om alles op te vangen.

 

De meeste hagen kunnen veilig het hele jaar door, van de vroege lente tot laat in de zomer, eventueel meermalen worden geknipt. Ga je er langer mee door, dan kunnen jonge scheuten van de vorst te lijden krijgen.

 

Lees meer over hagen bij "De siertuin" .