Saladegewassen

 

 

Saladegewassen zijn geweldig om te kweken. Als je het goed plant, kun je het gehele jaar verse salades maken van zelf gekweekte groenten. Ze smaken ook nog veel lekkerder dan de voorverpakte sla uit de supermarkt, die ook nog wordt gewassen in water waar meer chloor inzit dan in een gemiddeld zwembad......

 

Deze groep groenten is gevarieerd en en wordt vaak rauw gegeten. Ze worden dan ook wel eens "levend voedsel" genoemd. Vele soorten kunnen echter ook worden gekookt of gestoofd.

 

Per groentensoort kun je lezen welke grondsoort ze nodig hebben en waar c.q. hoe je ze moet planten of zaaien. Daarnaast vind je ook informatie over rassen, ziektes, oogsten en wat verder nog relevant is.

 

Onder "Pluksla" vind je alles over een gevarieerde groep groenten die vaak, maar niet altijd, verwant zijn aan sla maar geen krop vormen, in tegenstelling tot "Kropsla"


Snijbiet is een plant die prachtig is om te zien en daarom ook goed in een bloemenborder past. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon opeten....


Postelein en spinazie zijn ook groenten waarvan je de blaadjes plukt, net als pluksla. Het verschil is echter dat je in een keer alles oogst en niet het hele jaar door kunt plukken.


Andijvie is zo'n ik-houd-van-je-of-ik-haat-je groente. Hij is wat moeilijker om te kweken maar dan heb je wel wat!


Witlof heeft een geheel eigen handleiding. Je moet hem eerst buiten kweken, de wortels oprooien, deze weer opnieuw planten en dan in het donker opkweken. Klinkt moeilijker dan het is!