Andijvie
Sommige tuinkabouters vinden andijvie lastig om te telen. Dat valt echter best wel mee. Je kunt het zelfs als winter- en als zomergroente telen.
Rassen
Er zijn veel verschillende andijvierassen die qua grootte, smaak en textuur nogal kunnen verschillen. Er zijn rassen die geschikt zijn voor de zomerteelt, en er zijn er die worden gebruikt voor de winterteelt. Ze zijn niet uitwisselbaar! Enkele voorbeelden:
- Zomerteelt: Nummer Vijf, Fijne Krul Glory, Gloire de l'Exposition, Tres fine Maraichère, Pancalieri, Romanesca
- Winterteelt: Breedblad Volhart Winter
Grond
Andijvie doet het op bijna iedere grondsoort mits deze voldoende vocht vasthoudt en niet te zuur is. Verbeter de grond voor het verplanten van de jonge plantjes door deze met een laagje compost van 2 centimeter te bedekken en deze ondiep in te werken. Tijdens de groei moet de grond rond de andijvieplantjes los en vrij van onkruid worden gehouden.
Zaaien
- Zomerteelt: Kijk op de verpakking wanneer je precies kunt zaaien, het kan per ras nogal verschillen. Omdat vrijwel ieder andijviezaadje tot een flinke krop uitgroeit, heeft het geen zin om het hele pakje zaad uit te strooien. Enkele tientallen zaadjes zijn al voldoende om in je behoefte te voorzien. Leg de zaadjes één voor één op anderhalve centimeter van elkaar in een zaaigeultje. Je kunt ook binnen voorzaaien en later uitplanten.
- Winterteelt: Zaai winterandijvie in de tweede helft van juli.voor een goed teeltresultaat moet de temperatuur in de eerste maand tussen de 15 en 20 graden schommelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zaai dan in een koude bak. Je kunt dan de ramen dicht doen als het te koel dreigt te worden. Zaai in geultjes die op 40 centimeter van elkaar afliggen. Leg hierin één voor één de zaden, op 4 centimeter van elkaar. Dek af met vochtig wit zand.
Dunnen
- Zomerteelt: Afhankelijk van het weer komen de plantjes na één of twee weken boven de grond. Een maand later zijn ze zo'n 5 centimeter groot en beginnen ze elkaar te verdringen. Dit is het moment om ze te gaan verspenen.
- Winterteelt: Als de plantjes groot genoeg zijn om aangepakt te worden, verwijder je er zo veel dat de overige 40 centimeter uit elkaar komen te staan.
Planten
De jonge plantjes worden op zo'n 35 centimeter van elkaar af geplant. Zorg er wel voor dat de onderste andijvieblaadjes de grond niet raken en dat het hart van de plantjes niet met grond wordt bedekt.
Voeden
In perioden van droogte moet je de planten water geven. Maak de kroppen daarbij zo min mogelijk nat.
Ziekten en plagen
Andijvie kan last hebben van luizen, die zowel op het blad (bladluizen) als op de wortel (wortelluis) kunnen voorkomen.
Als de andijvie te lang staat kunnen de bladeren, te beginnen met de onderste, weg gaan rotten totdat de hele plant bijna weggerot is.
Bij warm, droog weer, maar vooral bij verandering van bewolkt naar veel zon, kan rand optreden. De bladranden van de binnenste bladeren sterven af en worden bruin door tijdelijk vochtgebrek, omdat de verdamping groter is dan de aanvoer van water door de wortels. In een later stadium gaan de bladranden rotten. Calciumgebrek kan leiden tot een snellere randvorming. Vooral in de herfst kan nogal eens rand optreden. Rand treedt vooral bij zandgrond op en is tegen te gaan door weinig met stikstof te bemesten en de volgroeide plant voldoende water, liefst in de vroege ochtend, te geven.
Beschermen
Winterandijvie is niet heel goed tegen onze winters bestand. Bij vorst is het nodig om de planten met wat stro of plasticfolie af te dekken. Het afdekmateriaal moet na de vorstperiode weer snel worden verwijderd.
Oogsten
- Zomerteelt: Rond half september is de andijvie zo ver uitgegroeid, dat de eerste kroppen oogstbaar zijn. Daarmee kun je doorgaan tot aan de eerste flinke nachtvorst. Omdat de kroppen in guur en nat najaarweer nogal gevoelig zijn voor rot, is het zinvol om ze om en om te oogsten. De resterende kroppen komen dan ver uit elkaar te staan waardoor zon en wind vrijspel hebben en schimmels minder kans krijgen om toe te slaan.
- Winterteelt: In maart en april kun je de winterandijvie oogsten. Snijd de kroppen zo dicht mogelijk bij de grond af. naar boven