Snijbiet

 

De snijbiet is nauw verwant aan de rode biet en suikerbiet. Van snijbiet worden echter de bladeren en bladribben gegeten, niet de knollen. Snijbiet heeft, door zijn vele kleuren, ook een grote sierwaarde en kan derhalve ook in de border worden toegepast.

 

Rassen

Snijbieten zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Bright Yellow en Zonnemaire Gold zijn geel. Lucullus en Virgo zijn wit. Pink Passion en Magenta Sunset zijn knalrose. Rhubarb Chard en Vulcan zijn bloedrood. Oh, en er is ook nog een groene die toepasselijk Gewone Groene heet. Je kunt ook een Rainbow Mix kopen, dan heb je alle kleuren!

 

Grond

De snijbiet kan op iedere, niet de droge grond worden geteeld. Zo lang het snijbietbedje nog niet is dichtgegroed, moet het met een cultivator mooi los en onkruidvrij worden gehouden.

 

Zaaien

Snijbiet kan vanaf half maart worden uitgezaaid in zaaigeultjes die 1,5 centimeter diep zijn en 25 centimeter uit elkaar liggen. De "zaden" zijn in feit vruchtjes, die ieder gemiddeld drie zaden bevaten. Leg deze vruchtjes één voor één op 4 centimeter afstand van elkaar in de geultjes. Je kunt ook binnen voorzaaien (zie ook onder "Zaaitips"). 

 

Planten

Wanneer je binnen hebt voorgezaaid, kun je de plantjes eind april buiten uitplanten.

 

Dunnen

De plantjes zullen vaak in groepjes van 3 opkomen. Verwijder twee planten per groepje, zodat de afstand tussen de afzonderlijke planten 4 centimeter bedraagt.

 

Voeden

Omdat van snijbiet een hoge bladprocutie wordt verwacht, is een stevige bemesting noodzakelijk. Verwerk, als je kunt veel goed gerijpte stelmest door de grond. Lukt dan niet, mest dan regelmatig met gedroogde koemest in korrelvorm. Als je na iedere oogst een centimeter compost tussen de rijen strooit kun je tot het invallen van de winter van hetzelfde zaaisel eten.

 

Ziekten en plagen

Naar snijbiet heb je weinig omkijken. Het gewas is oersterk en wordt zelden aangetast. 

 

Beschermen

Snijbieten hoef je niet te beschermen.

 

Oogsten

Snijbiet die rond half maart is uitgezaaid kan vanaf half mei worden geoogst. Hoe later gezaaid, hoe later geoogst. Van bladeren die je eerder in het seizoen oogst, eet je de bladeren die je als spinazie kunt klaarmaken. Van bladeren die je later in het seizoen plukt, eet je de nerven die je kookt. Ze smaken een beetje als asperges.


Snijd de bladeren met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de grond af.
Wanneer het niet te streng vriest, komen je snijbieten gewoon de winter door en kun je er in het voorjaar ook nog van oogsten. Rooi de planten dus in de winter niet op!


Als je de harten van de planten spaart zullen de bladeren blijven doorgroeien.