Spinazie

 

Spinazie is een waardevolle leverancier van ijzer. Deze groente kent een zomer- en een winterteelt. Hij is extra waardevol omdat hij het ook in lichte schaduw goed doet. 

 

Rassen

Er zijn veel verschillende spinazierassen die qua grootte, smaak en textuur nogal kunnen verschillen. Rassen die geschikt zijn voor de zomerteelt, kunnen ook worden gebruikt voor de winterteelt. Andersom echter niet! Enkele voorbeelden:

  • ZomerteeltBazaroet, Wilde spinazie Bloomsdale / Riccio America, Cezanne, Hector, Matador, Reddy (rode nerven), Resistoflay, Dolphin
  • WinterteeltGiralda, Lorelay, Amsterdams reuzenblad, Winterreuzen 

 

Grond

Spinazie houdt van humeuze en vochthoudende grond. Bedek de bodem voor het zaaien met een 2 centimeter dikke laag compost. Werk deze vooral niet door de bodem. Hark het bed mooi glad en laat het hierna een week braak liggen. Houd tijdens het groeiproces de grond vrij van onkruid.

 

Zaaien

  • ZomerteeltKijk op de verpakking wanneer je precies kunt zaaien, het kan per ras nogal verschillen. Maak op 8 centimeter van elkaar zaaigeultjes en strooi daarin het zaad gelijkmatig uit. Je hoeft geen moeite te doen om dun te zaaien. De zaaigeultjes mogen dicht tegen elkaar aanliggen, dit voorkomt uitdroging van de bodem. Wilde spinaziesoorten kun je binnen voorzaaien en later uitplanten.
  • WinterteeltWinterspinazie kan gedurende de hele maand september worden gezaaid. Dit gebeurt in rijen die 20 centimeter uit elkaar liggen. Voor een goed resultaat moeten de zaden in de rijen op een kwart centimeter van elkaar liggen. Je kunt ook dikker zaaien en later uitdunnen.

 

Planten

Spinazie zaai je ter plekke uit. Wilde spinaziesoorten kun je binnen voorzaaien en later met 5 centimeter tussenruimte uitplanten. Een plaats in de lichte schaduw is het beste omdat de spinazie in de zon snel in bloei schiet en oneetbaar wordt.

 

 

Dunnen

Als het weer een beetje meezit, komen de spinazieplantjes binnen een week na zaaien boven de grond. Wilde spinaziesoorten moet je uitdunnen tot op 5 centimeter.

 

Voeden

Uitdroging is één van de grootste gevaren bij de teelt van spinazie. Geef daarom altijd voldoende water.
Zomerspinzaie vaart wel bij stikstofrijke bemesting. Winterspinazie heeft daar veel minder behoefte aan, waarschijnlijk omdat deze minder snel groeit.

 

Ziekten en plagen

De belangrijkste ziekte bij zomerspinazie is wolf (Peronospora spinaciae), dat een grijs schimmelpluis op de onderkant van de bladeren vormt. Zomerspinazie kan ook worden aangetast door het mozaiekvirus. 

 

Beschermen

  • Zomerteelt: Het klink raar, maar als je zomerspinazie veel zon krijgt, kun je deze met een parasol tegen te veel zon (en dus uitdroging) beschermen.
  • Winterteelt: Winterspinazie is vrij goed tegen onze winters bestand. Alleen bij flinke vorst kan het nodig zijn om de planten met wat stro of plasticfolie af te dekken. Het afdekmateriaal moet na de vorstperiode weer snel worden verwijderd. 

 

Oogsten

  • Zomerteelt: Een maand na het kiemen zijn de blaadjes zo ver uitgegroeid, dat ze geoogst kunnen worden. De blaadjes worden dan met een scherp mes bij de grond afgesneden, waarna de wortels uit de grond worden getrokken en naar de composthoop worden gebracht. Van wilde spinaziesoorten kun je de buitenste blaadjes oogsten en de rest laten staan voor een latere oogst.
  • Winterteelt: Als alles een beetje meezit, kun je al voor het invallen van de winter de eerste winterspinazie oogsten. Doorgaans valt de eerste oogst echter tussen half maart en half april. als je per plant slechts een paar blaadjes plukt, groeit het gewas door en zijn meerdere oogsten mogelijk.

Door koken gaat spinazie meer nitriet bevatten dan normaal. Er is dan ook vool voor te zeggen om de groente rauw in salades te verwerken. Het opwarmen van restjes spinazie is absoluut uit den boze