Het oogsten, drogen en bewaren van kruiden
Planten verwelken vlug en hoe sneller ze na het plukken worden bereid, hoe beter het is. Pluk alleen planten uit je eigen tuin en liever niet in de natuur. Pluk alleen planten waarvan je met zekerheid de naam weet.
Het lekkerst en werkzaamst zijn natuurlijk kruiden die je vers verwerkt. Echter, in de winter willen we ze ook gebruiken en dan zijn veel kruiden niet vers voorhanden. Je kunt ze daarom ook drogen of invriezen.
Per plantonderdeel kun je hieronder lezen hoe je deze droogt. Controleer tijdens het droogproces altijd of er geen schimmelvorming optreedt. Als ze eenmaal droog zijn (ze knisperen dan tussen je vingers), kunnen ze in potjes worden bewaard op een donkere, droge plek.
Bladeren en bloemen van kruiden kunnen ook worden ingevroren. Hak hiertoe de kruiden fijn en doe ze in ijsklontjes-bakjes. Vul deze aan met water. Laat het opvriezen in de diepvries en schud daarna de blokjes in een diepvriesdoos of -zak. Haal steeds naar behoefte het benodigde aantal klontjes uit de diepvries.
Bladeren
Pluk bladeren op een droge dag. Wil je jonge bladeren (van bijvoorbeeld brandnetels) dan kun je die het best in het voorjaar plukken, als de plant nog vol energie is of in de nazomer, wanneer hij een tweede groeispurt heeft. Pluk bij het verzamelen van bladeren en stengels vlak voor de plant in bloei komt. Bladeren waarvan het aroma van belang is kun je het best rond het middaguur plukken, dan bevatten ze de meeste olie. Hang ze in losse bundels te drogen op een warme, droge plaats met voldoende luchtcirculatie. Bladeren voor kompressen, zoals smeerwortel en weegbree, kunnen vers geplukt worden als ze nodig zijn, op ieder tijdstip en onder alle weersomstandigheden.
Bloemen
Pluk bloemen 's ochtends, wanneer de dauw van de bloemen weg is maar de planten nog niet zijn uitgedroogd door de zon. Hang ze in losse bundels te drogen of leg ze op een doek of blanco papier. Gebruik geen bedrukt papier, de inkt kan het kruid aantasten. Bloemen zijn teer, vermijd daarom direct zonlicht en te warme plaatsen.
Zaden
Pluk zaden in de late namiddag of vroege avond, wanneer de plant zo droog mogelijk is. Pluk de hele stengel en bindt een papieren zak over de zaadlobben en hang de plant ondersteboven tot hij helemaal droog is. De zaden kunnen dan gemakkelijk worden losgeschud en onderin de zak worden verzameld. Bewaar zaden altijd in een papieren zakje of envelop.
Wortels
Wortels zijn het sterkst in het najaar want ze bevatten dan de wintervoorraad van de plant. De wortels van sommige overblijvende planten kunnen worden geoogst terwijl de plant wordt gedeeld, terwijl planten met een penwortel opnieuw moeten worden gezaaid. Graaf om te oogsten voorzichtig de hele wortel uit en schud de losse aarde eraf. Was de wortel voorzichtig onder koud stromend water en sla ze eventueel droog. Droog hem op een goed geventileerde warme plaats. Draai de wortel elke dag om. Verwijder, als hij helemaal droog is, alle restjes aarde met een kwast. Schil de wortel niet, omdat daarbij belangrijke stoffen verloren gaan. Snijd om dezelfde reden de wortel pas vlak voor het gebruik.
Bast
Bast laat zich redelijk goed afschillen en moet verzameld worden van jonge takken of stammen, met name van bomen die al zijn omgehakt. Bomen kunnen afsterven wanneer er te veel bast vanaf gehaald wordt, mat name rondom de stam. Bast moet gewassen worden om insecten en mos te verwijderen. Laat het daarna uitdrogen op een droge, warme, luchtige, donkere plaats