Medicinale kruiden

 

 

In onze taal zien we de band tussen kruiden en geneeskunde vaak terug. De uitdrukking "daar is geen kruid tegen gewassen" is daar een voorbeeld van. Het Engelse woord "drug" is zelfs afgeleid van het Nederlandse woord "droge". Een drogist was toen iemand die kruiden droogde. Nog steeds heeft een groot deel van de medicijnen die in de reguliere geneeskunde wordt gebruikt een plantaardige oorsprong.

 

Je zult versteld staan van het aantal geneeskrachtige planten dat er in je tuin groeit; zelfs onkruid kan een genezende werking hebben. Een remedie voor de meest voorkomende huis, tuin en keukenkwaaltjes groeit vaak al in je achtertuin.

 

In dit hoofdstuk wordt beschreven welke stoffen een plant geschikt maken voor medicinaal gebruik. Ook vind je er een overzicht van de planten die je zonder al te veel risico kunt gebruiken om kleine ongemakken te bestrijden. Bij "Zelf medicijnen maken" staat beschreven hoe je dat kunt doen, voorzien van werkbeschrijvingen.

 

Een kleine waarschuwing: bij ernstige symptomen, of wanneer de klachten niet overgaan, moet je altijd je huisarts raadplegen!