Rammenas en rettich

 

Rammenas wordt ook wel winterradijs genoemd. De twee zijn dan ook nauw verwant. Rammenas is zwart maar heeft een wit broertje. Die wordt dan weer rettich of zomerrammenas genoemd. Rettich kan echter ook paars of rood zijn. Kun je het nog volgen?

 

Rassen

  • Rammenas: Op zware kleigrond voldoet het ras ronde Zwarte Winter het best en op lichte grond Lange Zwarte Winter.
  • Rettich: Attila is wat groter. Hilds Blaue Herfst en Winter is paars en Hilds Rote Netarruhm is rood. Tae Baek is wit van buiten en groen van binnen. 

 

Grond

Rammenassen kunnen op alle grondsoorten worden geteeld. De teelt van rettich lukt het best op kalkrijke, humeuze en vochthoudende zandgrond.

Op (te) droge grond worden de wortels voos en onaangenaam scherp van smaak, terwijl ze op kleigrond nogal eens klein blijven. Op welke grondsoort je ook tuiniert en voor wel ras je ook kiest, in alle gevallen moet de grond voor het zaaien tot op vrij grote diepte los en vochthoudend worden gemaakt. Werk er daarna flink veel compost doorheen waar geen onverteerd materiaal inzit (vorken!). Houd de grond tijdens de groei steeds los door regelmatig te schoffelen. 

 

Zaaien

Rammenas en rettich wordt uitgezaaid in rijen die 30 centimeter uit elkaar liggen. In de rijen moeten de zaden één voor één op 3 centimeter uit elkaar worden gelegd.  

Planten

Rammenas en rettich groeien het best op een zonnig plekje. Je zaait ze ter plekke want ze houden er beslist niet van om verplant te worden. Zorg dat de grond tussen de rijen zo veel mogelijk onkruidvrij blijft. 

 

Dunnen

Als de opgekomen plantjes groot genoeg zijn om aan te pakken, moeten er zo veel worden verwijderd dat de overige op 15 centimeter uit elkaar komen te staan. De uitgetrokken plantjes kunnen niet worden verplant. 

 

Voeden

Bemesting is ongewenst.

 

Ziekten en plagen

Koolvlieg is een veelvoorkomend probleem bij rammenas en rettich. De larven van deze vlieg vreten tunnels in de wortelen. Je kunt ook ui-gewassen tussen de rijen doorplanten. De sterke geur hiervan brengt de vliegjes op een dwaalspoor. Het enige echt afdoende middel is afdekken met insectengaas.

 

Beschermen

Je kunt rammenas en rettich beschermen tegen koolvlieg door de planten af te dekken met insectengaas. Dit moet je tot aan de oogst laten zitten. 

 

Oogsten

De rammenassen die in juli worden uitgezaaid, zijn vanaf oktober oogstrijp. In de loop van november, voor het invallen van de winter, moeten alle wortels worden geoogst. Als ze in de schuur of delder in kistjes met vochtig zand worden bewaard, blijven ze maandenlang goed. Geraspte rammenas is een pittig broodbeleg en een pikante toevoeging aan salades. Rettich kan al in de zomer worden geoogst en is zelfs lekkerder als hij wat kleiner is.


Rammenas is veel pittiger dan radijs. Zo uit het handje eten wordt dan ook niet aanbevolen! Rettich is milder van smaak.