Bieten

 

Rode bieten die aan het eind van het seizoen voor wintergebruik kunnen worden bewaard, worden ook wel winterbieten genoemd. Dit neemt trouwens niet weg, dat de zogenaamde winterbiet ook in de zomermaanden kan worden gegeten.

 

Rassen

Er zijn vele rassen rode bieten verkrijgbaar die veel verschillen in vorm, smaak en kleur en bovendien lang niet altijd rood zijn! Bluta, Boltardy, Bull's blood, Egyptische platronde en Red Crapadine zijn door en door rood. Blankoma en Albino zijn wit en Burpee's golden is geel. Chioggia is rood en wit geringd. Forono en Oerkroten zijn langwerpig in plaats van rond. 

 

Grond

Bieten hebben het op alle, niet te droge grondsoorten naar hun zin. Ze hebben wel meer voedsel nodig dan de andere wortelgewassen. 

Zaaien

Winterbieten worden tussen half april en begin juni uitgezaaid. Een vroege uitzaai heeft tot voordeel dat je al vanaf half juli over de groente kunt beschikken. In de zaaigeultjes, die 1,5 centimeter die moeten zijn en 30 centimeter uit elkaar liggen, worden de grote zaden één voor één op 5 centimeter uit elkaar gelegd. 

 

Planten

Radijzen groeien het best op een zonnig plekje. Je zaait ze het liefst ter plekke maar in een heel vroeg stadium kunnen de plantjes tijdens regenachtig weer worden verplant. 

 

Dunnen

Als de planten na een week zijn opgekomen, zul je zien dat uit ieder zaadje gemiddeld 3 plantjes zijn ontstaan. Verwijder zoveel plantjes, dat de resterende op 10 centimeter van elkaar komen te staan. Als je tijdens regenachtig weer dunt, kunnen de verwijderde plantjes elders in de tuin worden geplant. Aanvankelijk blijven zij in groei wat achter, maar die schadehalen zij in de loop van het seizoen gemakkelijk in. 

 

Voeden

Om in de water- en voedselbehoefte van bietjes te voorzien, kun je vlak voor het zaaien een 2 centimeter dikke laag goed verteerde compost in de bovengrond werken. Niet onderspitten! Gedurende het groeiproces kun je éénmaal bijmesten met koemestkorrels. 

 

Ziekten en plagen

Als de bieten eenmaal zijn gedund, heb je er nog maar weinig omkijken naar. Aantastingen komen zelden voor. natuurlijkmoet je wel het onkruid in bedwang houden. Voelen je bietjes zich toch niet lekker? Kijk dan eens hier of je de oorzaak kunt vinden! 

 

Beschermen

Bieten hoef je niet te beschermen. 

 

Oogsten

Omstreeks half juli hebben de rond half april uitgezaaide bieten een redelijke omvang bereikt en kunnen ze voor keukengebruik worden geoogst. In november worden de resterende bieten gerooid en in een kuil bewaard. Ze zijn dan tot ver in het voorjaar houdbaar.