Paprika en peper

 

Paprika's zijn er in allerlei kleuren, maar in den beginnen zijn ze allemaal groen. Hetzelfde geldt voor het hete neefje van de paprika, de peper. Groene paprika's en pepers oogst je dus van iedere soort als je dat wil. Paprika en peper zijn trage groeiers. Wanhoop dus niet als je paprika's slechts een lengte bereiken van 1 meter! Pepers blijven zelfs nog lager, ze worden gemiddeld 0,5 meter hoog.

 

Rassen

Paprika's en pepers zijn zeer nauw verwant. Het verschil zit hem eigenlijk in de smaak. Hieronder een beknopte opsomming van gemakkelijk in Nederland te verkrijgen soorten.

 

Paprika's

  • Blokpaprika's. Deze hebben een vierkante vorm. Bijvoorbeeld: Ariane, Coctail Orange, Orange Gourmet (oranje) / Krypton, Super Sweet Banana (wit) / Sweet Chocolate, Choco Miniature Bell, Mavras (paars) / Coctail Yellow, Sardana, Topboy (geel) / Coctail Red, Decora, maconi Rosso, Merit,  Pimento, Sweet Cherry, Liebesapfel, Topepo Rosso, Round of Hungary (rood)
  • Puntpaprika's. Deze hebben de vorm van een peper (puntig), maar zijn niet heet. Bijvoorbeeld: Bless, Lombardo, Corno di Torro (rood) / Feher, Sweet Banana, Palladio, Pusztagold (geel)  naar boven

Pepers

  • Capsicum annuum (mild): Anaheim, Ancho 101, Poplano, Black Peru, çarliston Goldie, Ciliegia Piccante, Elephant's Trunk, Rouge de la Bresse
  • Capsicum annuum (medium heet): Espelette, Holy Mole, Hungarian Yellow Wax, Ideal Salsa, Old Man, Shishitou, Padron, Peperoncini, Spaanse rode/Gele/Paarse, Espanhola
  • Capsicum annuum (zeer heet): alle Cayenne-types, Fresno, Serrano, Jalapeño Early Hot, Pequin, Sarena, Surinaamse Rode, Tépin
  • Capsicum chinense (zeer heet): alle Ajouma-types, Mme. Jeanette, White Bullet, Limo, Rocotillo, Red Squash
  • Capsicum baccatum (medium heet): Bishop's Crown, Mayan Cabanero Love
  • Capsicum frutescens (zeer heet): Bolivian Rainbow, Rawit
  • Pubescens (redelijk koudebestendig, variërend van medium heet tot zeer heet): Manzano, Piri Piri, Rocato Red-Yellow, Rojo, Amarillo  

 

Grond

Paprika's doen het op vrijwel alle grondsoorten goed, mits deze voldoende humeus en waterdoorlatend zijn. Zware klei en veengrond zijn ongeschikt.

 

Zaaien

Het zelf zaaien van pepers en paprika's is niet echt moeilijk. Je hebt er een bakje met een transparant deksel voor nodig, bijvoorbeeld zo eentje waarin champignons worden verkocht. Hierin kunnen de zaden in de tweede helft van maart worden gezaaid. Liever niet vroeger omdat ze dan te spichtig opgroeien. De beste zaaitemperatuur is 22-25 graden, zowel overdag als 's nachts. Vul voor het zaaien het bakje met speciale zaai- en stekgrond en leg de zaden ongeveer 1 centimeter diep in de aarde.

Houd tussen de zaadjes onderling een afstand aan van 1 tot 2 centimeter. Dit is een geduldwerkje, maar het voordeel is dat je de eerste weken niet hoeft te dunnen. De jonge planten hebben voldoende ruimte om zich boven- en ondergronds vlot te ontwikkelen en er is minder kans op schimmelziektes. Maak na het zaaien de grond één keer goed vochtig en doe het dekseltje op het bakje. Na één tot twee weken komen de plantjes tevoorschijn.   

 

Planten

De zaailingen groeien vrij traag. Een constante temperatuur van ruim 20 graden is belangrijk. Lucht dagelijks en haal bij zonnige dagen de deksel van het bakje. Eind maart vormen de planten na de kiemblaadjes hun eerste echte blaadjes. In deze overgangsfase moeten de planten worden verspeend naar afzonderlijke potjes van 5x5 centimeter. Zet ze bij het verplanten een stuk dieper zodat de potgrond net tot onder de eerste blaadjes komt. Even aandrukken, water geven en opnieuw enkele dagen afdekken om de schok van het verplanten op te vangen. Bescherm de jonge planten tegen felle zon. na ongeveer een week kunnen ze zonder glas of deksel verder groeien. Een temperatuur van 20 graden is nog steeds noodzakelijk.

Eind april zijn de planten meestal groot genoeg om ze voor een tweede keer te verpotten, nu in een pot van 9 centimeter. Als alles meezit heb je eind mei mooie, compacte planten van zo'n 20 tot 25 centimeter met bovenin een bloemetje. Ze zijn nu klaar om op hun definitieve plek uit te planten. Pepers en paprika's hebben een voorkeur voor een open plek maar willen ook graag beschutting tegen de wind. Zet ze 50 centimeter van elkaar en voeg aan elk plantgat wat compost toe. Een flinke watergift is voldoende voor een goede start. Een mulchlaag rondom de planten is ideaal, mits deze niet te rijk aan voedingsstoffen is.

 

Dunnen

We kunnen gerust stellen dat de paprika een intelligente plant is omdat hij zelf de overtollige vruchten afstoot; dat scheelt dunnen! De plant weet wat hij aankan en daarom maakt hij zijn eigen keus in de vruchtbeginselen.

 

Voeden

Geef niet te veel mest. Extra voeding gaat ten koste van het rijpen van de vruchten. Met een voorraadje compost moeten ze het een heel seizoen kunnen uithouden.
Paprika's zijn slimme planten en kunnen zelf aangeven wanneer ze dorst hebben. Dan draait hij namelijk een aantal bladeren om. Dan gaan de bladmondjes dicht en kan de plant niet meer verdampen. Geef dan ook onmiddellijk water als je dit aantreft. 

 

Ziekten en plagen

Peper- en paprikaplanten zijn tamelijk gevoelig voor schimmelziekten, zeker als ze onder glas worden geteeld. Giet het water zo veel mogelijk bij de voet van de plant en probeer de bladeren niet nat te maken.
Tijdens de maand augustus kan het voorkomen dat de mooi glanzende vruchten plots kleine bruine streepjes vertonen. Dit zijn krimpscheurtjes. Dit wordt veroorzaakt door het kouder worden van de nachten. Dit is bijna onvermijdelijk, maar je kunt de vruchten gewoon eten.

 

Beschermen

Wanneer de zon ongehinderd op de vrucht kan schijnen, ontstaan er wit-gele vlekken die een beetje ingezonken zijn. Later gaan deze plekken schimmelen. Bescherm de planten tegen felle zon door de ramen van de kas met speciale verf de beschilderen, planten met pot in de schaduw te zetten en planten in de vollegrond van schaduw te voorzien (parasol!). Bij rassen met grote vruchten kun je eventueel een steunstok aanbrengen zodat de zwaar beladen planten niet gaan doorhangen.

 

Oogsten

Je kunt paprika's en pepers gekleurd of groen oogsten. Gekleurd zijn ze zoeter (paprika's) of heter (pepers) dan groene. Het is wel zo dat de zaden in de vrucht een groot deel van de energie van de plant wegnemen. Wanneer je rijpe vruchten oogst is de opbrengst 30% lager. typen.