Courgette

 

De van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige Courgette behoort tot dezelfde familie als Meloenen, Komkommers en Pompoenen. Eigenlijk is het ook een soort pompoen. De courgette is eenvoudig te telen, ook buiten, al heeft ze wel wat ruimte nodig. 

 

Rassen

De uit de winkels bekende courgette is langwerpig en (donker)groen en een centimeter of 20-30 lang. Deze courgettes zijn halfwas, ze kunnen tot een veel grotere omvang uitgroeien, alleen worden ze dan taai. Als je zelf courgettes gaat kweken is het wellicht een idee een soort te kweken die niet in de winkel te kringen is: naast de gewone courgettes zijn er ook gele, witte en soorten met de vorm van een biljartbal. Hieronder wat voorbeelden, op basis van vorm en kleur van de vruchten:

    • Groen en langwerpig: Black beauty, Black forrest, Cocozelle von Tripolis, Zucchini Grey, Diamant, Astia, President, Minipak, Nero di Milano, Parthenon, Raven, Seneca, Zahra, Magda, Anthalia
    • Geel en langwerpig: Goldrush, Midas, Saffron Prolific
    • Wit en langwerpig: Blanco Medio Largo, Long White Bush
    • Gestreept en langwerpig: Tiger Cross
    • Tweekleurig en langwerpig: Zephyr
    • Met ribbels: Costata Romanesco, Western Sunrise
    • Groen en rond: Eight Ball, Tondo Chiaro di Nizza
    • Geel en rond: One Ball
    • Peervormig: Papaya pear
    • Met een gebogen nek (deze kun je alleen eten als ze jong zijn; volgroeide exemplaren hebben grote sierwaarde en zijn lang houdbaar): Horn of Plenty, Lohengrin, Coutor d'Été, Yellow Crooknek, Sundance, Dixie, Superset  

     

    Grond

    Courgette kan op veel grondsoorten geteeld worden, mits ze maar zeer vruchtbaar zijn en een goede waterafvoer hebben.

     

    Zaaien

    Het zaad is langwerpig rond en groot en eenvoudig te hanteren. De zaden behouden hun kiemkracht enkele jaren dus bewaren is geen probleem. Courgettes zijn warmteminnende planten, dat begint al bij het zaaien, onder glas kan er vanaf eind-april gezaaid worden, in de volle grond vanaf eind mei. Eventueel kun je binnen binnen voorzaaien. De opkomst is meestal goed dus 1 zaad in een pot van 15 centimeteris voldoende. Eventueel kun je er twee of drie per potje doen en dan de zwakkere groeiers weghalen. Als je in de volle grond zaait, telkens 2 tot 3 zaden per vierkante meter zaaien. Na opkomst uitdunnen. Houd de grond vochtig maar niet te nat; zaden en zaailing zijn gevoelig voor rotting.

    Bij voldoende warmte zullen de zaden na een week gekiemd zijn en komen de lobben boven de grond. Gekiemd verdragen de planten lagere temperaturen. Eventueel kun je ze nu van binnen naar buiten verhuizen (niet bij extreem koud weer).  

     

    Planten

    Na half mei kunnen de plantjes uitgeplant worden, geef de plant ruimte: ze hebben een vierkante meter per stuk nodig.

     

    Dunnen

    Courgetteplanten groeien (erg) hard. In ieder bladoksel verschijnt minstens één bloem met daaronder de beginnende vrucht. Als je alle vruchten laat groeien, worden ze niet zo groot, maar dat is in dit geval niet erg want: hoe groter hoe minder smakelijk. Niet dunnen dus!  

     

    Bestuiving

    De courgette vormt mannelijk en vrouwelijk bloemen, de vrouwelijk zijn goed te herkennen aan het vruchtbeginsel: De steel tussen de plant en de bloem is herkenbaar als een mini-courgette. De mannelijke bloemen zijn langer, de steel is dun en er zit stuifmeel. De meeste courgettes hebben bevruchting nodig, haal de mannelijke bloemen niet weg voor ze hun werk gedaan hebben. Na bevruchting zal de courgette snel groeien.   

     

    Voeden

    Spit mest (verteerde stalmest, gedroogde koemest of iets dergelijks) door de grond voor het planten en geeft regelmatig voeding met een relatief hoog kaliumgehalte. Courgettes doen het uitzonderlijk goed als je ze op de composthoop plant!
    Geef niet te veel water, dan zal de plant meer blad dan bloemen geven.  

     

    Ziekten en plagen

    Door een slechte bevruchting zullen de courgettes niet of misvormd gaan groeien. Vaak begint de vrucht dan ook nog te rotten. De bevruchting vindt plaats door insecten in de ochtend. Als er door slecht weer geen hommels en andere bestuivers op pad zijn zal geen bevruchting plaatsvinden. Haal aangetaste vruchten weg om verspreiding te voorkomen. Het komt ook voor dat de uitgebloeide bloemen blijven hangen aan de vrucht, en dat deze bij vochtig weer gaan rotten. Haal deze onmiddelijk weg, en bij twijfel de hele vrucht. 
    Courgettes zijn gevoelig voor met name meeldauw en andere schimmels. Tegen het einde van het seizoen als de temperatuur daalt en de vochtigheid toeneemt zal de plant vrijwel zeker last krijgen van deze ziektes. Verspreiding is te vertragen door aangetaste bladeren op tijd weg te knippen.

    Uiteindelijk zal de plant echter ten onder gaan, maar meestal is dan de eerste nachtvorst niet meer ver en dat overleven ze sowieso niet.

     

    Beschermen

    Courgetteplanten hebben geen bescherming nodig.

     

    Oogsten

    Oogst de courgettes als ze nog relatief klein zijn, ze zijn dan lekkerder en regelmatige oogst bevorderd de vorming van nieuwe bloemen en vruchten. De opbrengst zal sterk afhangen van de kwaliteit van de zomer, het is een warmte minnende plant. Behalve de vrucht is ook de bloem eetbaar. 
    Courgettes zijn een week of 2-3 te bewaren; ze blijven het beste bij een lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Bewaar ze alleen boven in de koelkast.