Aubergine

 

De aubergine is een tropische of sub-tropische plant. De stengels zijn houtachtig en de bladeren groot en harig. Aubergines kweken is niet gemakkelijk. De teelt is het beste te vergelijken met die van paprika. De warmtebehoefte is erg groot; onder de 21 graden houdt het gewas op met groeien. Bovendien is het een vrij zwakke plant die gemakkelijk ziek wordt. De vollegrondsteelt heeft slechts een kleine kans van slagen, alleen in een mooie warme zomer is er kans op een redelijke oogst. Gelukkig krijgen we steeds vaker zulke zomers!

 

Rassen

Wanneer je in de kas kweekt maakt het niet uit welk ras je kiest. Teel je in de vollegrond, dan is het raadzaam te kiezen voor rassen met kleine vruchten, die hebben het meeste kans volledig rijp te worden.

  • Grote vruchten: Black Beauty, Paarse boulanger, Pingtung Long, Mustang (allen paars), Green Long Mariata (groen) en Listada de Gandia (gestreept)
  • Middelgrote vruchten: Halflange violette (paars), Cloud Nine (wit), Bride (gestreept)
  • Kleine vruchten: Baby Rosanna, Violet Pearl, Rotonda Bianca Sfumata di Rosa (allen paars), Golden eggs (geel), Kermit (groen), Calliope (gestreept).

 

Grond

Elke humus- en kalkrijke grond is geschikt voor aubergines. Zorg wel voor een goede waterafvoer.

 

Zaaien

Zaai half februari (glasteelt) of half maart (vollegrondsteelt) binnen bij een constante temperatuur van 22 tot 25 graden. De potgrond mag absoluut niet uitdrogen. Als de zaailingen hun eerste echte blaadjes hebben, kun je verspenen. Zorg dat de temperatuur niet onder de 18 graden komt. Het duurt minimaal 8 weken voor de planten naar hun definitieve plek kunnen.  

Planten

Plant de aubergine in de buitenteelt zo warm, zonnig en beschut mogelijk. Zorg bij er bij buitenteelt voor dat de grond voldoende is opgewarmd door de grond een week voor het planten te bedekken met plastic. Aubergines kunnen ook goed in een pot op een zonnig en beschut terras worden gekweekt. In een verwarmde kas doen ze het echter het best. 

 

Dunnen

Wanneer je het gevoel krijgt dat er te veel vruchten aan de plant komen (vruchten blijven te klein of verschrompelen) dan kun je de helft van de vruchten eruit knippen zodat alle energie van de plant gaat naar de overgebleven aubergines. 

 

Verzorging later in het seizoen

Van de vertakkingen die de plant vormt, houd je er onder glas 3 tot 4 en buiten 2 aan. Zet stokken bij de planten om ze te steunen en verwijder okselscheuten en overtollig blad. Houd de plant licht en luchtig; dit is noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Bij te lage temperaturen vallen de bloemen af.  Aubergine is een zelfbestuiver, onder glas kun je regelmatig tegen de plant aan tikken om de vruchtzetting te bevorderen. Trek de uitgebloeide kroonblaadjes uit de groene kelkbladeren om rotting te voorkomen.   

 

Voeden

Geef aubergines matig water maar laat de grond niet uitdrogen. Een stevige organische basisbemesting moet voor een groot deel in de voedselbehoefte van de plant voorzien. Tijdens de teelt, als de vruchten beginnen te groeien, is het ideaal om telkens wat meststoffen in het gietwater op te lossen. Bijvoorbeeld ongeveer 1,5 gram van een samengestelde kunstmeststof, rijk aan kalium.  

 

Ziekten en plagen

Witte vlieg, spint, bladluis en een schimmel kunnen het leven van je aubergineplant aardig zuur maken. 

  • Witte vlieg kan je doden met breedwerkende insecticiden, maar deze hebben als nadeel dat eieren, larven en poppen niet gedood worden. Daardoor zijn er de week daarop al weer nieuwe vliegen en zo blijf je spuiten. Er bestaan ook gele vangplaten, met lijm ingesmeerd, die in de kas opgehangen worden. Witte vlieg wordt aangetrokken door de gele kleur ervan. Je kunt overwegen sluipwespen in te zetten. Als je dit wil doen, moet je ze wel onmiddellijk aanbrengen vanaf het moment dat er één wit vliegje gezien is. Wacht je te lang, dan kan er geen evenwicht tussen de sluipwesp en witte vlieg meer opgebouwd worden. Je kunt de wespen via internet bestellen en soms ook via het tuincentrum.

 

  • Spint probeer je zoveel mogelijk te vermijden door geen tocht over de planten te laten gaan. Is er toch een aantasting, wat zich uit in eerst gele puntjes op de bladeren en later uitdrogende vlekken dan kan je de toevlucht nemen tot de waterspuit. Spint is namelijk geen liefhebber van vocht, waardoor de schade kan beperkt worden. Natuurlijk bestaan er ook specifieke spintmiddelen, insecticiden halen hier niks uit!
  • Bladluis bezoekt graag minder goed doorgroeiende planten. Zorg voor voldoende groeikracht van begin tot einde en de bladluisaantasting wordt al heel wat minder. Wees attent op een beginnende bladluisplaag en verwijder of reinig de bladeren waar de luizen zitten.
  • Schimmelziekten zoals Verticillium kunnen de plant plots doen verwelken. Op de vruchten komt dikwijls een grijs schimmelpluis, Botrytis genoemd. Dit kan je voorkomen door de planten droog te houden.

 

Beschermen

Bescherm aubergineplanten in koude nachten met tuinfleece.

 

Oogsten

Het is moeilijk te bepalen wanneer een aubergine rijp is. Als de vrucht nog hard is en zijn volle glanzende kleur heeft is ze rijp. Als ze te rijp is wordt ze sponzig. Regelmatig oogsten is belangrijk om de plant niet te lang te belasten. Snijd de aubergine met een scherp mes (de steel is erg taai) van de plant en laat daarbij een stukje steel van 2 centimeter aan de plant vastzitten.
Regelmatig oogsten houdt de groei en vruchtzetting aan de gang. Aubergines zijn niet bewaarbaar (een paar dagen boven in de koelkast).