Asperge

 

Asperges deden hun eerste intrede in Egypte 5000 jaar voor Christus en werden later door de Romeinen aangewend voor de medicinale krachten (officinalis = apothekerserkenning). Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector. We kennen groene en witte soorten alsook paarse.

 

Plantbeschrijving

De aspergeplant komt inheems voor in onze duinen aan zee. De planten zijn meerderjarig en vormen ondergronds uitlopers (klauwen) die elk jaar opnieuw voor verse asperges zorgen. Ze kunnen een hoogte bereiken van 2 meter en onderscheiden zich in mannelijke en vrouwelijke planten. Dit laatste is belangrijke informatie als je een maximale opbrengst wil krijgen. Na het 12de jaar worden de aspergeklauwen verwijderd, omdat de planten dan alleen nog taaie scheuten produceren die niet meer aan te wenden zijn voor culinair gebruik. Zet daarna op dezelfde plaats nooit nieuwe aspergeplanten om ziekten te vermijden (aspergemoeheid). 

 

Rassen

Argenteuil levert witte asperges, Merry Washington groene en Pacific Purple (jawel) paarse. 

 

Grond

De beste plaats voor de kweek van asperges is een zandbodem die snel opwarmt. Probeer het plantbed' dan ook zodanig in te plannen dat de zon een volledige dekking geeft. 

Zaaien

Zaai binnen voor. Doe hiervoor een drietal zaden in een potje met compost. Week vantevoren het zaad 2 dagen voor; dit verkort de kiemperiode en geeft veel meer kans op slagen. De zaaidiepte is 1 tot 2 centimeter (zaaien vanaf eind maart). Dek het zaaisel af met een laagje compost gemengd met wit zand en bevochtigen het daarna. Wanneer de zaden gekiemd zijn, dun je de kiemplantjes uit tot op 1 stuk per potje (sterkste behouden). De normale kiemduur is 6 weken, voorgeweekte zaden ontkiemen binnen 3 weken. Kweek de plantjes binnen op en snij het loof omstreeks eind oktober af.
Een andere mogelijkheid is om ineens tweejarig plantgoed aan te kopen en onmiddellijk op hun vaste plaats te zetten. Dit heeft als groot voordeel, dat je de mannelijke planten kunnen onderscheiden van de vrouwelijke (productiviteit is 25% hoger bij mannelijke planten). 

 

Planten

Vervolgens planten we de éénjarige plantjes op een klaargemaakt bed van 20 centimeter diep en 50 centimeter breed. De Bbste periode hiervoor is begin april. Controleer de planten al op mogelijke ziekten en schimmels! Selecteer alleen de grootste planten met het meest aantal ogen (uitlopers). Plant 3 exemplaren per strekkende meter met de ogen in dezelfde richting, anders lopen de planten na enkele jaren uit hun plantbed!

 

Vervolgens dek je de klauwen af met pure dekgrond, niet met kompost of stalmest omdat deze voor ziekten en schimmels kunnen zorgen. In het eerste jaar dek je af met 7 centimeter dekgrond, het tweede jaar met 15 centimeter en in het derde jaar met 20 centimeter of meer. 
In het eerste jaar na het planten van de asperges oogst je nog niet.

     

    Verdere verzorging

    De planten worden aangeaard met fijn zand, en zodra ze de 'kop' opsteken kunnen ze gestoken of uitgedraaid worden. Probeer steeds de volledige stengel te verwijderen, zodat er geen resten achterblijven die voor kroonrot of roest kunnen zorgen.
    Vanaf eind oktober snij je het loof af tot op 10 centimeter van de grond.
    Het resterende stengeltje kan na enkele vriesdagen gemakkelijk verwijderd worden. Vergeet dit niet te doen, om geen ziekten of schimmels te krijgen op je nieuwe ondergrondse uitlopers.
    Vervolgens maak je de bedden weer gelijk met de grond, om ze in het voorjaar weer aan te aarden. Je doet dit om een luchtige bodem te behouden en onkruid te onderdrukken. 

     

    Voeden

    Voorzie de planten in de eerste 2 jaar van een flinke laag mest in de voren die zich naast het bed bevinden. Gebruik de daaropvolgende jaren een goede compost, met kaliumtoevoeging. Stikstof is minder noodzakelijk en zorgt eerder voor kwaliteitsafname en vorming van mogelijke ziekten en schimmels.

     

    Ziekten en plagen

    Mogelijke ziekten of plagen: aspergevlieg (Platyparea poeciloptera), aspergekever (Criocerissoorten), voetziekte (Fusarium), kroonrot, grijsrot (Botrytis cinrea), aspergeroest (Puccinia asparagi), violetwortelrot (Rhizoctonia), topsterfte.
    Voelen je asperges zich niet zo lekker? Kijk dan eens hier of je de oorzaak kunt vinden! 

     

    Beschermen

    Een zwart plastic zeil kan over de bedding gelegd worden om een betere opwarming te bewerkstelligen. Dit kan vanaf maart en vervroegt de oogst met 1 maand. Het onderdrukt beter het onkruid en zorgt voor een drogere bodem die losser is om te bewerken. 

     

    Oogsten

    Aperges staan op een 'vast bed' in de groentetuin en hebben een korte productieperiode. Dit wil zeggen dat er vanaf eind april tot en met juni asperges gestoken kunnen worden voor consumptie.