Sap & Siroop

 

Sappen en siropen van productuen uit eigen moestuin zijn veel gezonder dan die je in de winkel koopt. Er zitten immers geen geur-, smaak of kleurstoffen in én je kunt zelf bepalen hoeveel suiker je erin doet. Cocktails zijn een mix van verschillende sappen, eventueel onder toevoeging van siroop.

 

Voor het verwerken van zacht fruit tot sap heb je alleen een staafmixer nodig. Wil je sap uit harde vruchten of groenten, dan zul je een sapcentrifuge aan moeten schaffen. Je kunt deze vinden in winkels voor huishoudelijke apparatuur maar ze worden ook regelmatig aangeboden op marktplaats.nl of speurders.nl.

 

Verse sappen zijn niet lang houdbaar, siropen wel!

 

 

Limonadesiroop

Zelf gemaakte siroop van puur, vers fruit is veel lekkerder dan een commercieel product. Je moet er wat tijd in steken, maar dan heb je ook wat! Je kunt sap van vrijwel alle vruchten gebruiken. Vind je dat er te veel suiker inzit? Vervang dan eens een gedeelte door honing!

 

Benodigd
1 liter vruchtensap, 750 gram suiker, sap van 1 citroen

 

Werkwijze
Breng alle ingrediënten samen aan de kook en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Schep eventueel schuim ervanaf. Giet dit over in goed gereinigde flessen en sluit deze goed af. Bewaren op een koele, donkere plaats. 

 


 

Vlierbloesemsiroop

Deze siroop is niet alleen erg lekker, maar help ook tegen hoest en keelpijn! Vind je dat er te veel suiker inzit? Vervang dan eens een gedeelte door honing, dat ook goed is tegen keelpijn....

 

Benodigd
Enkele schermen vlierbloesem - 1 liter water - suiker

 

Werkwijze
Water in een grote pan doen en vlierbloesems erin onderdompelen. Pan afdekken met een deksel en 24 uur laten staan. Haal de bloesems eruit, knijp het water eruit en zeef het water. Meet af hoeveel water er is overgebleven en meet een gelijke hoeveelheid suiker af (1 centiliter = 1 gram). Breng alle ingrediënten samen aan de kook en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Schep eventueel schuim ervanaf. Giet dit over in goed gereinigde flessen en sluit deze goed af. Bewaren op een koele, donkere plaats.

 


 

Rozenbottelsiroop

Rozenbottels bevatten twintig keer meer vitamine C dan sinaasappels. In de winter is siroop van deze vruchten dus een goede boost voor je weerstand. En het smaakt nog prima ook!

 

Benodigd
200 gr rozenbottels waarvan de onder- en bovenkant zijn afgesneden en waaruit de zaden zijn verwijderd - 1 liter water - 800 gram suiker

 

Werkwijze
Hak het vruchtvlees zo klein mogelijk. Breng het water aan de kook en voeg de rozenbottels en de suiker toe. Blijf roeren tot de suiker opgelost is. Laat de siroop op een zacht vuurtje al roerend inkoken. Voeg eventueel nog suiker naar smaak toe. Giet de siroop heet in een fles met schroefdeksel. Koel en donker bewaren.  

 


 

Vlierbessensap

De bessen van de gewone vlier, sambucus nigra, kun je verwerken tot sap. Puur vlierbessensap heeft een smaak die wat medicinaal aandoet. In combinatie met appelsap en citroen levert het echter een heerlijk frisse drank op. Vlierbessen moeten altijd eerst gekookt worden, anders word je er ziek van. Gebruik alleen bessen van vlierstruiken waarvan je zeker weet dat het de gewone vlier is. Knip hele trossen vlierbes als ze rijp zijn. Ze zijn dan bijna zwart. Haal onrijpe groene of rode bessen ertussenuit. Was de bessen goed voor je ze gaat gebruiken.

 

Benodigd
1 kilo vlierbessen aan de tros - 1,5 tot 2 liter water - twee grote pannen - vergiet - schone theedoek - schone flessen

 

Werkwijze
Doe de trossen in een grote pan en vul bij met water tot ze net onder staan. Breng de inhoud aan de kook maar blijf erbij om te voorkomen dat het overkookt. Zet dan het vuur laag en laat het sap 25 minuten zachtjes doorkoken. Maak een theedoek nat, wring hem uit en leg hem in een vergiet die je op de andere pan zet. Giet de hele inhoud van de pan over in de vergiet. Dek deze af met een deksel en laat de bessen op een koele, donkere plek 12 uur uitlekken. Giet het sap daarna over in flessen. Maak deze vooraf schoon met heet sodawater en spoel ze goed na. In de koelkast is het sap minimaal drie dagen houdbaar.

Voeg het appel- en citroensap pas toe wanneer je het vlierbessensap gaat drinken. De verhouding vlierbessensap versgeperste appels is 1:1,5. Bij gebruik van appelsap uit een pak is de verhouding 1:2. Voeg citroensap en eventueel suiker naar smaak toe.  naar boven

 


 

Rabarberdrank

 

Benodigd
1 kg rabarber - 8 theel. anijszaad - suiker naar smaak - sapcentrifuge

 

Werkwijze
Centrifugeer de rabarber en het anijszaad tezamen en voeg naar smaak suiker toe.

 


 

Appel-perencocktail

 

Benodigd
1 deel appelsap - 1 deel perensap - scheutje citroensap - suiker naar smaak - sapcentrifuge

 

Werkwijze
Centrifugeer de appels met het citroensap. Centrifugeer dan de peren en voeg gelijke delen sap samen. Voor 1 deciliter appel- en perensap heb je 200 gram vruchten nodig. Voeg tenslotte naar smaak suiker toe. 

 


 

Appel-meloencocktail

 

Benodigd
1 deel appelsap - 1 deel meloensap - 1 scheutje citroensap - suiker naar smaak - sapcentrifuge

 

Werkwijze
Centrifugeer de appels met het citroensap. Centrifugeer dan de meloen en voeg gelijke delen sap samen. voor 1 deciliter appelsap heb je 200 gr. appels nodig en voor een gelijke hoeveelheid meloensap circa 150 gr. meloen. Breng de drank met suiker op smaak.  naar boven

 


 

Aalbessen-pruimencocktail

 

Benodigd
1 deel aalbessensap - 1 deel pruimensap - schijfje citroen - sapcentrifuge of staafmixer

 

Werkwijze
Centrifugeer de vruchten afzonderlijk of maak ze fijn met de staafmixer. In het laatste geval moet je het sap zeven. Voor 1 deciliter aalbessensap heb je circa 125 gr. bessen nodig. Voor eenzelfde hoeveelheid pruimensap is circa 175 gr. vruchten nodig. Serveer het sap met een schijfje citroen.

 


 

Bessen-appelcocktail

 

Benodigd
1 deel bessensap (soort naar keuze) - 1 deel appelsap - scheutje gembersiroop

 

Werkwijze
Centrifugeer de vruchten afzonderlijk en voeg gelijke delen sap samen. Voor het maken van 1 deciliter appelsap heb je 200 gr vruchten nodig. Voor dezelfde hoeveelheid bessensap is 125 gr. bessen al voldoende. Breng op smaak met gembersiroop.  naar boven

 


 

Aardbeien-kersencocktail

 

Benodigd
1 deel aardeiensap - 1 deel kersensap - scheutje citroensap - suiker naar smaak

 

Werkwijze
Centrifugeer aardbeien en kersen of gebruik de staafmixer. In het laatste geval moet je eerst de kersen ontpitten en de vloeistof zeven. Voeg gelijke delen sap samen. Uit 125 gr. aardbeien kun je 1 deciliter sap winnen en voor een gelijke hoeveelheid kersensap heb je ongeveer 200 gr. vruchten nodig. Voeg daarna de overige bestanddelen toe. Het citroensap is noodzakelijk om te voorkomen dat het kersensap bruik verkleurt.  naar boven

 


Radijs-komkommercocktail

 

Benodigd
1 deel radijssap - 1 deel komkommersap

 

Werkwijze
Centrifugeer radijzen en komkommers en voeg gelijke delen sap samen. Voor 1 deciliter radijssap heb je 150 gr. radijzen nodig. Voor komkommersap geldt hetzelfde.

 


 

Selderij-appelcocktail

 

Benodigd
2 delen selderijsap - 1 deel appelsap - scheutje citroensap

 

Werkwijze
Centrifugeer selderij (bleek- of knol-) en centrifugeer het appel- met het citroensap. Voeg aan iedere liter selderijsap 1/2 liter appelsap toe. Voor het maken van 1 deciliter appelsap heb je 200 gram appels nodig. Dezelfde hoeveelheid sap kun je halen uit 200 gr. bleekselderij of 250 gr. knolselderij. 

 


Tomaten-selderijcocktail

 

Benodigd
2 delen tomatensap - 1 deel selderijsap - scheutje citroensap

 

Werkwijze
Centrifugeer de tomaten en daarna de selderij. Voeg aan iedere liter tomatensap 1/2 liter selderijsap toe. Voor het maken van 1 deciliter tomatensap heb je 150 gram tomaten nodig. Dezelfde hoeveelheid sap kun je halen uit 200 gr. bleekselderij of 250 gr. knolselderij.

 


Worteldrank

 

Benodigd
1 deel wortelsap - 1 deel appelsap - scheutje citroensap

 

Werkwijze
Centrifugeer de wortelen en cintrifugeer de appels met wat citroensap. Voeg gelijke delen sap samen. Voor de bereiding van 1 deciliter appelsap heb je 200 gram appels nodig. Dezelfde hoeveelheid wortelsap haal je uit 400 gram wortelen