Inpakken

Gepubliceerd op 9 november 2023

 

Het beschermen van kwetsbare planten tijdens de winter is belangrijk om ze te helpen overleven in koude en vaak barre omstandigheden. Dat kan op verschillende manieren.

Mulchlaag aanbrengen: Een dikke laag mulch rond de basis van de planten kan helpen de wortels te beschermen tegen vorst en temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals stro, bladeren, boomschors of compost om de grond te bedekken. Dit helpt ook om onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden.

Bedekken met doek: Het bedekken van planten met ademende doeken, zoals tuinvliesdoek of jute, kan helpen om ze te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Zorg ervoor dat de stof de planten volledig bedekt en goed bevestigd is om te voorkomen dat de wind de doek wegblaast.

Vul een mand (zonder hengsel) met afgevallen blad en zet deze ondersteboven op de te beschermen plant, die je eerst hebt teruggesnoeid. Zet de mand goed vast.

Je kunt tijdelijke of meer permanente beschermingsstructuren bouwen, zoals koude frames, kassen of tunnels, om planten te beschermen tegen winterse elementen. Deze structuren bieden een gecontroleerde omgeving met iets minder koude temperaturen en bescherming tegen wind en vorst.

Water geven: Voordat de vorstperiode begint, geef je de planten goed water. Bevochtigde grond houdt meer warmte vast dan droge grond en kan de wortels van planten beschermen tegen bevriezing. Zorg er wel voor dat de grond niet te doorweekt is om wortelrot te voorkomen.

Verplaatsen naar beschutte locaties: Verplaats kwetsbare planten naar beschutte locaties, zoals in de buurt van een muur van je huis of een schuur. Deze locaties bieden extra bescherming tegen de koude wind.

Snoeien en inkorten: Snoei planten om ze compacter te maken. Dit kan de planten helpen om beter bestand te zijn tegen de belasting van sneeuw en ijs.

Potplanten beschermen: Als je kuipplanten hebt, kun je ze naar binnen verplaatsen, zoals een serre, of ze inpakken met noppenfolie of jute om de wortels en het blad te beschermen. Dit laatste is echter niet zonder risico!

Heb je geen zin of tijd in al dit gedoe? Dan laat je het gewoon aan de natuur over. Overleeft een plant het niet? Dan heb je volgend voorjaar weer plek om weer eens iets nieuws te proberen. Voor mij levert deze benadering een hoop minder stress op!