Recepten

 

Pepermuntshampoo

De pepermuntshampoo is een erg goede zomershampoo. Het kriebelt op de hoofdhuid, en ruikt heel fris.
 

Benodigdheden
1 handvol pepermuntbladeren 50 gram witte smeerzeep, 0,75 liter gedestilleerd water, 50 mililiter alcohol (70%), 10 gram natriumcarbonat, 2 druppeltjes pepermuntolie

Werkwijze
Eerst breng je het water in een hoge pan aan de kook. Als het zo ver is, overgiet je de muntbladeren met driekwart van het water en laat je het geheel nog circa 20 minuten (met gesloten deksel) zachtjes doorkoken. Aan de rest van het water voeg je de smeerzeep toe, en als deze opgelost is, ook het natriumcarbonaat. Dit moet nu allemaal 25 minuten goed koken, tot er van de zeepoplossing nog maar 0,25 liter over is. Dan neem je het mengsel van het vuur en laat je het afkoelen. De pepermuntbladeren laat je in een zeef uitdruipen. Het muntwater vermeng je dan met de zeepoplossing. De muntolie los je op in de alcohol en dit doe je ook er bij. Tot slot roer je alles nog een keer goed. Laat goed afkoelen voor gebruik. Bewaar een eventueel restant in de koelkast.

 

 

Citroenshampoo

De citroenshampoo is speciaal voor blond haar. Het wordt zacht en glanzend en een tintje lichter. 
 
Benodigdheden
De schillen van twee citroenen,  50g witte smeerzeep, 0,75 liter gedestileerd water, 50 mililiter alcohol (70%), 10 gram natriumcarbonaat, 7 druppels citroenolie
 
Werkwijze
Was de citroenen goed, en schil ze heel dun. Het water wordt tot koken gebracht. Als het zover is, giet je 0,25 liter over de citroenenschillen. Dit laat je 20 minuten met gesloten deksel zachtjes doorkoken. in het restwater los je de smeerzeep op, en daar doe je de natriumcarbonaat bij. Het geheel laat je nu circa 25 minuten koken, tot van de zeepoplossing nog maar 0,25 liter over is. Dan van het fornuis halen en laten afkoelen. De schillen druk je door een doekje goed uit. Nu wordt de zeepoplossing en het sap van de citroen goed met elkaar vermengd. De citroenolie los je in de alcohol op, waarna je dit ook toevoegt. Laat goed afkoelen voor gebruik. Bewaar een eventueel restant in de koelkast.
 
Waarschuwing
Als je de shampoo gebruikt hebt, moet je het haar na het wassen nog een keer zuur uitspoelen. Dat kan je het best met citroensap of met een kruidenazijn doen (wateroplossing 1:1).
 

 

Lavendelcrème

De lavendelcrème is speciaal voor de droge huid. Het belangrijkste bestanddeel is pindaolie. Lavendelcrème ontspant de huid en is daarom het beste voor het slapengaan te gebruiken.

Benodigdheden
50 mililiter pindaolie, 3 gram bijenwas, 3 gram cacaoboter, 20 gram lanoline, 30 mililiter rozenwater, 8 druppels lavendelolie
 
Werkwijze
Eerst doe je de cacaoboter, lanoline en bijenwas in een schaaltje. Die zet je in een pan met kokend water. Nu verwarm je dit, tot het mengsel 60 graden is. Tegelijkertijd verwarm je het rozenwater in een aparte pan ook op 60 graden. De temperaturen moeten precies zijn, want anders kan het gebeuren, dat de bestanddelen zich niet met elkaar verbinden. Als het zover is, voeg je de koude pindaolie aan het mengsel in het schaaltje toe, en verwarm je dit weer tot 60 graden. Tot slot voeg je ook het warme rozenwater toe.
Nu mag je de pan van het vuur nemen, en met het roeren beginnen. Ga daarvoor voor de televisie zitten of leid je met iets anders af, want je moet minstens een half uur of langer roeren...
Voor het roeren neem je een houten stokje (zonder splinters uiteraard) en je roert langzaam en regelmatig tot de crème nog maar 40 graden is. Dan doe je er de lavendelolie bij. En dan roeren, roeren, roeren... Als de crème dan uiteindelijk handwarm (kamertemperatuur) is, kan je hem in een crèmepotje doen. Het potje moet je dan nog een uurtje open laten staan, en tot slot de crème nog een keer goed doorroeren. Daarmee verwijder je luchtbelletjes.  Mits in de koelkast bewaard, kan deze crème lang worden bewaard.
 
 

 

Melisselotion

 
Benodigdheden
3 theelepers melisseblaadjes, één theelepel lavendel, 100 mililiter water, 20 mililiter alcohol (60%)
 
Werkwijze
Doe de melisseblaadjes en lavendel in een kan (of theeppot) en giet daar 100 mililiter kokend water op. Laat dit 8 tot 10 minuten trekken. Door een (koffie)fliter giet je dit aftreksel in een flesje en laat het geheel afkoelen. Doe daarna de alcohol erbij en schud dit zachtjes, maar goed, door.
 

Waarschuwing
Let op! Dit is puur natuur en bevat als enige conservering de alcohol. Het is op een donkere plek ongeveer 6 maanden houdbaar. 

 


 

Amandelmasker

 

Benodigd
15 mililiter amendelolie, 10 mililiter sojaolie, 10 mililiter avocado-oil (bij reformwinkels), 2 theelepels goudsbloemblaadjes, 2 theelepels amandelpers (dit kun je vaak bij een bakker of supermarkt kopen)

 

Werkwijze
Er moet een zogenaamde maceraat gemaakt worden. Je doet daarvoor de goudsbloemblaadjes in een smalle pot. Meng dan de oliën en giet deze over de goudsbloem. Zorg dat alle goudsbloem helemaal met de olie bedekt is. Die pot zet je, goed afgesloten, drie weken weg op een donkere plek (zodat de goudsbloem goed kan intrekken). Na die drie weken doe je dit maceraat via een (koffie)filter in een schaal en roer je er de amandelpers doorheen. Flink doorroeren tot dat het geheel een crème-achtige geheel is.

 

De werking
Dit amandelmasker maakt de huid zeer glad en verzacht en verminderd rimpels. Zonodig voor gebruik nog mengen/schudden en dan zeer ZUINIG opbrengen. 15 minuten laten inwerken en dan met lauwwarm water afspoelen.

 

Waarschuwing
Dit is puur natuur en bevat geen conserveringsmiddelen. Dit crèmemasker is in de koelkast bewaard ongeveer drie maanden houdbaar. Wil je het langer bewaren dan kan je er een fijn gemalen vitamine C pil doormengen.