Nuttige insecten je tuin in lokken

 

Het is niet moeilijk nuttige insecten naar je tuin te lokken. Dit zijn de voornaamste spelregels:

  • Ten eerste moet je leren welke insecten schadelijk zijn, welke nuttig zijn en welke geen van beide. Dan verspil je geen energie aan het uitroeien van beestjes die geen schade aan je tuin aanbrengen.
  • Gebruik zo min mogelijk insecticiden. Deze doden immers álle insecten, ook de nuttige. Mocht je toch insecticiden willen gebruiken, neem dan alleen de soorten die één bepaald insect aanpakken. Er zijn ook huismiddeltjes om insecten mee te bestrijden.
  • Zorg voor een gevarieerde beplanten, zowel vaste als éénjarige. Plant ook grassen, bodembedekkers, struiken en bomen aan. 
  • Zorg voor veel verschillende soorten bloemen. Veel roofinsecten eten ook nectar en stuifmeel. Vooral planten in de wortel- en koolfamilie zijn bij insecten favoriet. Gebruik planten met kleine bloemen (of met bloemschermen). Dubbele bloemen bemoeilijken de toegang tot de nectar. Suggesties: alyssum, dille, venkel, knoflook, lavas, koriander, korenbloem, coreopsis, cosmos, boerenwormkruid, duizendblad, guldenroede, zonnebloemen, zoete klaver, boekweit of wikke. Hoe meer inheemse planten je gebruik, hoe meer insecten je trekt. Wat een insect niet kent, dat lust hij niet!
  • Zorg voor een zo lang mogelijke bloeiperdiode. Met een beetje planning kun je van februari tot aan december bloemen hebben. Zowel de insecten als ook jijzelf zult hier plezier aan beleven.
  • Provide water areas with shallow dishes or pebble areas. Zorg voor drinkplaatsen. Een schotel met stenen in een laagje water is heel geschikt.
  • Zorg voor wat grote stenen of plaveisel op zonnige plekjes, waarop insecten en vlinders kunnen opwarmen.
 

Bouw een insectenhotel

We kunnen solitaire bijen en andere nuttige insecten helpen door ze een nest- c.q. overwinteringsgelegenheid aan te bieden. Een insectenhotel maken uit een houtblok is één van de vele mogelijkheden. Het is niet alleen leuk en leerzaam maar bovendien belangrijk. Belangrijk omdat insecten nodig zijn voor de bestuiving en dus bij het voortbestaan van vele gewassen en (wilde) planten.

 

Benodigd materiaal

Enkele houtblokken, wat ophanghaakjes en een stukje dakleer. De houtblokken moeten onbeschilderd zijn en liefst al wat ouder. De voorkeur gaat uit naar hardhout dat niet bloedt zoals eik of kastanje. Beter geen zacht hout omdat dat te vezelig is. Bij vochtig weer kunnen hierdoor de vleugels worden beschadigd.

Werkwijze

Boor gaten van verschillende diameter variërend van 2 tot 12 mm. Laat één zijde van de boorgaten dicht. Houd de diepte van een normale boorlengte aan en boor de gaten schots en scheef door elkaar. Als je de gaten allemaal op een rijtje te laten boren kunnen de bijen moeite krijgen bij de oriëntatie. De gaten mogen zowel horizontaal, diagonaal of zelfs verticaal worden geboord.

 

Ophangen

De houtblokken kunnen worden opgehangen op een droog, beschut en zonnig plekje. Bij voorkeur een beetje uit de wind. De ophanghoogte maakt niet zovele uit maar voor goede observaties is op kijkhoogte wel zo makkelijk. 

 

Wees creatief!

Als je je maar aan bovenstaande regels houdt, kun je van je insectenhotel natuurlijk de mooiste kunstwerken maken!

 

En als je niet zo handig bent....

Bind dan een bundeltje strootjes, holle stengels en/of stukjes bamboe bij elkaar en hang deze op een beschut plekje. Ook hiervoor zullen de gevleugelde zesvoeters je dankbaar zijn!

 

Meekijken

Kinderen (en zij niet alleen!) zijn dol op solitaire bijen omdat ze zich makkelijk laten bekijken. Het is leuk om voor hen enkele glazen buisjes of doorzichtige limonaderietjes in de boorgaten te steken. Het uitstekende gedeelte met zwarte tape afplakken i.v.m. naar binnen reflecterend licht. Ook solitaire wespen als de pottenbakkerswesp en allerlei belagers als sluipwespen, blauwroodgekleurde goudwespen laten zich ook mooi bekijken.

Hergebruik

Vele houtbewoners gebruiken volgend jaar de boorgaten opnieuw na ze eerste te hebben schoongemaakt. Door het ophangen van bijenhotels wordt slechts een bescheiden deel van de in ons land voorkomende soorten bijen geholpen. Er zijn nog vele andere mogelijkheden om ook ándere solitaire soorten te helpen. Te denken valt aan steen met gaatjes, leemwandjes en kleiblokken met gaatjes, kistjes met lege slakkenhuisjes, zandhoopjes, bosjes samengebonden merghoudende takjes of een conservenblik gevuld met limonaderietjes enz.