Aardappel-eters

Gepubliceerd op 12 oktober 2023

 

In mijn tuinen is er altijd ruimte voor experimenten. Dit jaar waagde ik me aan het kweken van aardappels in potten. Ja, je leest het goed: aardappels in potten. Het klinkt misschien als een concept voor mislukking, maar deze benadering biedt tal van voordelen en creëert nieuwe mogelijkheden voor tuinliefhebbers, ook (of zelfs juist) voor de klein betuinde kabouter.

Het is een geweldige oplossing voor mensen met beperkte buitenruimte. Of je nu in een appartement woont zonder tuin of slechts een klein balkon hebt, aardappels in potten maken het mogelijk om je eigen aardappeloogst te kweken. Je hebt alleen wat vrije ruimte op een zonnige plek nodig, een flinke pot, aarde en natuurlijk aardappelknollen.

Een ander voordeel van deze methode is dat je de omgeving volledig kunt beheersen. Je kunt de kwaliteit van de grond aanpassen, de watergift nauwlettend in de gaten houden en plagen beter bestrijden. Dit niveau van controle kan resulteren in gezondere, productievere aardappels.

Het kweken van aardappels in potten is ook fijn voor kinderen. Het is een project dat niet veel ervaring of expertise vereist. Het is een goede manier om de basisprincipes van tuinieren te leren en het plezier van het zien groeien (doorzichtige potten!) van je eigen voedsel te ervaren. Aardappels zijn over het algemeen robuust en vergevingsgezind, wat betekent dat zelfs beginners vaak succesvolle oogsten kunnen behalen.

Natuurlijk zijn er ook enkele aandachtspunten. Zorg ervoor dat je voldoende aarde en voedingsstoffen toevoegt, en houd de potten goed gedraineerd. Te veel water kan leiden tot rotten, terwijl te weinig water de opbrengst kan verminderen. Maar met een beetje zorg en aandacht kunnen deze obstakels worden overwonnen. En dan is het wachten tot de planten helemaal zijn afgestorven. Dan pas kun je zien of je experiment is geslaagd……

Hieronder mijn oogst van dit jaar, uit vijf grote potten in mijn achtertuin. Ik koos voor kleine soorten (truffel)aardappeltjes. Dit vind ik het lekkerst en je hoeft ze niet te snijden, ze kunnen zo de pan in. Eet smakelijk!