Sojaboon

 

De sojaboon komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Daar is het al duizenden jaren een belangrijk bestanddeel van het voedselpakket. Het werd vroeger in China zelfs beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. 

 

Rassen

Deze sojarassen doen het in ons klimaat goed, tenzij de zomer extreem nat en koud is: Black Jet, Effi, BeSweet en Fiskeby V.

 

Grond

Sojabonen houden van een goeddoorlatende grond die goed maar niet te veel water vasthoudt. Een hoog humusgehalte is goed voor de teelt. Compost of verse stalmest vlak voor het zaaien zijn uit den boze, net zoals stikstofmeststoffen. 

Als je die persé wilt aanbrengen, doe het dan ruim vantevoren, in de winter. De behoefte aan stikstof wordt voldaan door de stikstofbinding uit de lucht via de wortelknolletjes.

 

Zaaien

Sojabonen zaaien is niet zo moeilijk. Gebruik hiervoor alleen zaad dat op zijn hoogst één jaar oud is omdat de kiemkracht snel achteruit gaat. Laat de bonen 24 uur weken in een laagje water. De droge bonen nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen.

  • Ter plekke buiten zaaienSojabonen worden in mei gezaaid, dikwijls in dubbele rijen met een onderlinge afstand van 5 centimeter. Tussen deze dubbele rijen zit dan 20 centimeter. Zaai zo'n 3 centimeter diep. Na een paar dagen is er al een worteltje en na een tweetal weken is er groen aan de oppervlakte te bespeuren.
  • VoorzaaienEerst voorweken, daarna per drie in potjes zaaien. Of gewoon in een zaaibak. Afharden doe je door de plantjes buiten te zetten en in koude nachten met tuinfleece af te dekken.

 

 

Dunnen

Dun de plantjes uit wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen. Houd binnen de rij een afstand aan van 20 centimeter.

 

Planten

Plant voorgezaaide sojabonen op een afstand van 20x20 centimeter. Ze hebben een beschut, uiterst zonnig plekje nodig.  naar boven

 

Voeden

Bemest de grond ruim vóór het zaaien met een algemene meststof en geef dan ook kalk. Je hoeft tijdens het groeiproces geen stikstof te geven. Net als de meeste andere vlinderbloemigen kan de plant deze zelf uit de lucht halen en aan de wortels binden. Geef in periodes van droogte water, de plant mag niet uitdrogen!

Beschermen

Bescherm de plantjes in koude nachten door ze met tuinfleece af te dekken.
Neem voorzorgen opdat de vogels de bonen niet uit de grond halen. Een natuurvriendelijke methode is de zaaigeultjes afdekken met heel korte takjes van snoeiafval. In een net kunnen de vogels makkelijk verstrikt raken. Afdekken met fijn gaas of vliesdoek kan natuurlijk ook. Vermijd in dat verband te ondiep zaaien.

 

Oogsten

Sojabonen kun je vers of gedroogd eten. Wanneer je ze vers eet moet je oogsten als de bonen nog jong zijn. Als je de bonen gedroogd wilt gebruiken, oogst je pas als de peulen geel en dor zijn. Leg de bonen buiten in de zon of binnen op een droge, goedgeventileerde plek en laat ze liggen tot ze helemaal droog zijn. Eenmaal gedroogd zijn ze dan jarenlang houdbaar.