Pinda's

 

Pinda's zijn familie van de bonen en erwten. Het plantje heeft wel wat weg van de klaverplant. Waarom zou je niet eens proberen er zelf wat van te kweken?

 

Zaaien

Je kunt een eigen pindaplant kweken door een ongebrande pinda in de grond te stoppen. Deze worden verkocht in de dierenwinkel, als onderdeel van vogelvoer maar je kunt ook in een notenwinkel vragen naar rauwe pinda's.
Zaai ze in potten binnenshuis in goede potgrond. Leg de pinda op zijn kant in luchtige, niet te natte potaarde en druk omlaag tot de bovenkant nog juist te zien is. Na de kieming kun je zonodig de rode zaadhuid voorzichtig verwijderen zodat de kiemlobben zich kunnen openen. De plant vertakt zich snel tot een bossig struikje, dus zaai in een grote wijde pot. 

 

Verdere verzorging

Houd de planten warm en zet ze in de volle zon.

 

Vruchtvorming

Na de bloei buigen de bloemstengels zich naar de aarde om zich in de grond te boren. De vruchten groeien verder ondergronds. Daarom worden pinda's ook wel aardnoten genoemd. De pindavrucht is eigenlijk een peul met zaadjes. De totale opkweek van zaaien tot oogsten duurt slechts 12 weken.

 

Ziekten en plagen

Vaak hebben de plantjes last van spint, zorg ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft  (regelmatig sproeien).

 

Oogst

De pinda's moeten gedroogd en daarna in een koekenpan geroosterd worden, naar smaak zout toevoegen.