Likeur

 

Van veel vruchten kun je heerlijke likeuren of bitters maken: appel-, kersen-, citroen- en bessenjenever zijn echte klassiekers en ook walnoten lenen zich voor een pittig drankje. Je eigen likeur "brouwen" is een leuke bezigheid. Het nuttige is nog véél leuker!

 

Waar "alcohol" staat aangegeven, gebruik je brandy, jenever, wodka of eau de vie al naargelang je het lekkerste vindt. De suiker in de recepten is suikersiroop (1 deel suiker opgelost in 1 deel water), dat werkt beter omdat het beter in de alcohol oplost.


 
Aardbeien- of frambozenlikeur

 

Benodigd
aardbeien 1 kilo - alcohol 80% 1 liter - 1 citroenschil - vanille naar smaak - suiker naar smaak tot 500 gram

 

Werkwijze
Alles in een grote weckfles laten trekken. Na ongeveer een maand is alles drinkbaar. 

 


 

Aardbei-frambozenlikeur

 

Benodigd

suiker 200 gram - aardbeien  350 gram - frambozen  150 gram - alcohol 40%  0,8liter


Werkwijze

Maak de suikersiroop aan de kook en giet die over het fruit. Voeg eventueel wat kruiden toe, zoals munt en dergelijke en daarna de alcohol.  

 


 

Boerenmeisjes

 

Benodigd

gedroogde abrikozen 350 gram - 1 pijpje kaneel - suiker  200 gram - water 250ml - alcohol 40%  1 liter - kwart sinaasappelschil - citroensap

 

Werkwijze

Kook de abrikozen, het kaneelstokje en de suiker in het water en laat het zachtjes 20 minuten koken. Na het afkoelen voeg je de alcohol erbij en de sinaasappelschil. Na een paar maanden proeven. De citroen dient om de vruchten mooi te houden.  naar boven

 


 

Ananaslikeur

 

Benodigd
Verse ananas 1kilo - suiker 200gram - alcohol 40%  0,7 liter - rum 0.1 liter - zakje vanillesuiker - saffraan

Werkwijze
Maak de ananas met behulp van de staafmixer tot pulp. Doe deze samen met de fijngehakte schillen in een weckpot met wat alcohol,pers dit na twee weken uit. Voeg dit bij het pure sap en doe ook de rest erbij. Laat de likeur een paar weken rijpen. Alles zeven en laten klaren (helder worden) op een koele plek.

 


 

Bosbessensap likeur


Benodigd
Bosbessensap 50cl - alcohol van 40% 60cl - suiker naar smaak

Werkwijze
Meng het bosbessensap en de alcohol en voeg daar suikersiroop aan toe. Voor wat extra smaak kun je ook nog wat aromatische rum, 1 kaneelstokje en 2 kruidnagels toevoegen.

 


 

Bramenlikeur


Benodigd
Bramen 500gram - suiker  200gram - alcohol 40%  75cl - 1 kruidnagel - 1 pijpje kaneel - grapefruitschil

Werkwijze
Doe alles in een weckpoten laat die 2 maanden staan. Alles filtreren en nog een paar weken laten rijpen.  naar boven

 


Curaçao


Benodigd
6 gedroogde sinaasappelschillen - brandewijn  1 liter - suiker  25cl

 

Werkwijze
Laat de schillen drogen tot ze bros zijn. Doe ze in een pot met de brandewijn en laat ze 2 maanden uittrekken. Filtreren en mengen met de suikersiroop. Laten rijpen. 

 


 

Kersenlikeur


Benodigd
Kersen 1 kilo - alcohol 40%   - amandelpitten

Werkwijze
Doe de kersen in een grote weckfles en giet er alcohol en wat suiker over tot alles onder staat. Voeg er wat amandelpitten bij en laat alles een paar maanden staan. Alles zeven en nog extra suiker naar smaak toevoegen. 

 


 

Mandarijnenlikeur en oranjebitter


Werkwijze
Doe een aantal mandarijnen in een pot en giet er zoveel alcohol van 40% over dat ze onder staan. Na een paar weken zul je zien dat ze steeds kleiner worden en de alcohol de kleur en de smaak van de mandarijnen gaat aannemen. Alles zeven en suiker naar smaak toevoegen. Het is ook leuk om extra oranje voedingskleurstof toe te voegen.

 


Morellenlikeur


Benodigd
Morellen 700 gram - alcohol 40%  70cl - suiker  200gram - 1 amandelpit - 1 kaneelstokje - 20 korianderzaden

Werkwijze
Ontsteel en ontpit de vruchten. Stamp een kwart van de pitten fijn en laat ze apart in een potje in wat alcohol gedurende 1 maand trekken met de amandelpit. Doe de morellen met de suiker, de alcohol en de kruiden in een pot en doe er later ook het pittenextract bij. Laat de likeur nog een paar weken rijpen. Alles zeven en in de fles doen.

 


 

Boerenjongens


Benodigd
Rozijnen 400gram - suiker  200gram - 0,5 liter brandewijn - water  0.2 liter - 1 kaneelpijpje

Werkwijze
Breng het water, suiker en het kaneelstokje in een pan aan de kook. Voeg de rozijnen toe en wel deze 10 minuten (het mag niet koken). Schep de rozijnen eruit en doe ze in een weckpot. Kook de rest nog 3 minuten op een hoog vuur in. Koel de overgebleven siroop af, verwijder de kaneel en schenk de siroop over de rozijnen. Giet de alcohol/brandewijn erbij sluit de weckpot goed af en schud alles goed. Laat alles minimaal 4 weken op een koele plaats staan.

 


 

Sinaasappel en citroen likeur


Benodigd
5 sinaasappels - 3 citroenen - suiker  300 gram - alcohol 40% 70cl

Werkwijze
Was de vruchten en schil ze zeer dun. Laat de schillen 2 uur in wat alcohol trekken. Zeef de schillen eruit en voeg de andere ingrediënten toe. Pers de vruchten uit, zeef het sap en doe het bij de likeur. Je kunt ook nog extra's toevoegen zoals kaneel, vanillesuiker of kruidnagels.

 


Zwarte-bessenlikeur

 

Benodigd

Zwarte bessen  1 kilo - alcohol 40%  1 liter - suiker naar smaak  200 tot 400 gram

Werkwijze
Was de bessen snij ze open en doe ze in een weckpot. Doe de alcohol erbij en laat dit 3 maanden staan. Alles zeven en de suiker toevoegen. Als variatie kun je bruine suiker gebruiken en wat honing en kruidenextract toevoegen.

 


 

Pruimen likeur


Benodigd
500 gram pruimen - 300 gram suiker - 1 kruidnagel - 1 kaneelstokje - 1 liter alcohol 40%

 

Werkwijze
Was de pruimen goed, droog ze af en kneus ze zodat de alcohol er goed in kan dringen. Giet de suikersiroop, kruiden en alcohol over de pruimen en laat ze een maand staan.