Hagen en bomen in de moestuin

 

Bij het inrichten van een nieuwe moestuin moet je, naast bodemsoort en afwatering, ook rekening houden met licht, warmte en wind. Is de tuin open en windering of beschut en omgeven door bomen?

 

Licht

Voor een groentetuin heb je een plek nodig met zo weinig mogelijk schaduw. Vermijd dus hoge bomen c.q. schuttingen en grote gebouwen. Daarnaast halen grote bomen veel vocht en voedingsstoffen uit de bodem.

 

Warmte en wind

In een moestuin met weinig beschutting tegen de wind moeten één of meerdere hagen worden geplant. Houd hierbij rekening met de windrichting en de baan van de zon. In Nederland hebben we meestal (zuid)westenwind. Daarom is het verstandig om aan de westzijde een windschuttende haag te planten. Ook voor de noord- en de oostkant is dit een goed idee. Alleen de zuidkant kun je beter open houden, daar komt de warmte vandaan.

 

Bomen

Zoals je al eerder kon lezen, is het niet zo'n goed idee om bomen te planten die erg hoog worden. De volgende bomen worden wat minder kolossaal: linde, wilde kers, berk, (ratel)populier, wilg, es, iep, zwarte els, vuilboom, en (veld)esdoorn. De linde heeft als bijkomend voordeel dat je van de bloesem een geneeskrachtige thee kunt maken.
Veel leuker is het natuurlijk om één of meerdere vrucht- of notenbomen te planten. Kies in dat geval voor laag- of halfstamboompjes. Die blijven zo laag dat je de vruchten gemakkelijk kunt plukken.

 

Struiken

Deze struiken zijn geschikt om in of bij een moestuin te planten: haagbeuk, meidoorn, vlier, lijsterbes, gelderse roos, vogelkers, hazelaar, hulst, hondsroos, sleedoorn.

 

Hagen

Een haag, die voldoende hoog en dicht is om een redelijke windkering te vormen bij stormachtig weer, bijvoorbeeld om stokbonen en tomaten te beschermen, moet toch wel twee meter hoog zijn. Als de oppervlakte van de tuin te klein is om zo'n grote en brede haag te planten, dan kun je het beste planten gebruiken die je kort kunt terugsnoeien, zoals liguster, meidoorn, hulst of els. Gebruik géén taxus! Of maak een "schutting" van gaas en laat deze begroeien met klimop.
Als er wel voldoende ruimte is, plant dan een bessenhaag. Dit verrijkt de tuin en geeft voedsel en bescherming aan allerlei dieren. Bovendien kun je er zelf ook van oogsten! Zie ook onder "Fruit".