Wie is tuinkabouter?

Tuinkabouter betekent: net 1.60 lang en een passie voor tuinieren......

Tuinkabouter staat synoniem voor Anke van Rossum, geboren 1966 (goed zaai-jaar!).

Sinds 2002 woon ik met man Harry en katten Betty en Loes (kortweg BettyLoes) in Den Haag. Oorspronkelijk kom ik uit Den Bosch.

In 2003 verhuisden we naar een eigen huis-met-tuin en leerde ik het genot van een eigen tuin(tje) kennen. In een overmoedige bui noemden we onze vierkante bloemenpostzegel "de hof" en die naam is blijven hangen. Het kostte me twee maanden om te ontdekken dat 50 vierkante meter áb-sól-úút te klein is voor al mijn groene ambities.

Na drie jaar wachtlijst kreeg ik in de zomer van 2006 eindelijk mijn eigen volkstuintje op loopafstand: joepie, 60 vierkante meter erbij! Het heeft wat tijd gekost om al het puin te ruimen, maar het "skelet" is nu klaar en sinds het vroege voorjaar van 2007 kan ik mijn eigen groenten maar vooral fruit kweken. Daarom hebben we de moes/fruittuin "Hof der Zoetheid" gedoopt. De bubbels hebben we ter plekke soldaat gemaakt!

In het voorjaar van 2007 werd ik onverwacht verblijd met nog eens 60 vierkante meter. Enigszins overvallen door het plotselinge grootgrondbezit, terwijl de spierpijn van het opzetten van de Hof der Zoetheid nog niet geheel was weggetrokken, heb ik besloten deze tuin eenvoudig te houden, met plastic te overtrekken en te gebruiken voor de teelt van zaden. Om in stijl te blijven met de twee andere tuinen, kreeg dit stukje grond de naam "Keukenhof". In 2018 moest ik vanwege gezondheidsklachten en met pijn in het hart, deze tuin weer opgeven. Ik mis hem nog.......

Veel planten zaai ik binnen voor. Vanaf maart verandert onze zolder in de "Kraamkamer", waar vele tientallen soorten zaailingen het levenslicht zien, afkomstig van een flinke batterij daglichtlampen (ooit krijgen we nog een inval voor vermeende hennepteelt). Een paar weken later is de zolder te klein en verhuizen de jonge plantjes naar de logeerkamer, en naar de slaapkamer, en naar de huiskamer tot ze naar buiten kunnen om af te harden. Dan kan mijn liefste opgelucht adem halen: er is weer plaats voor zíjn hobbies!

Vanaf 1 januari 2007 houd ik een logboek bij van wat ik zoal meemaak in mijn tuinen en in de Kraamkamer. Zo kunnen jullie me een beetje beter leren kennen.

Hoewel mijn liefste zelf niet veel om tuinieren geeft, helpt hij me altijd bij het zware werk en doet zijn bijnaam "Tijger" alle eer aan. Jullie zullen hem her en der wel op foto's en in het logboek zien opduiken.

Alle hulde aan Tijger dus, en ook aan alle anderen die mij terzijde staan met raad, daad en overtollig zaad (dat is níét wat het lijkt!). Het blijft me verbazen dat ze zoveel geduld kunnen opbrengen voor een stuiterende tuinkabouter. Allemaal van harte bedankt!!