2 oktober
Het op orde brengen van de zwarte frambozenstruik heeft het meest weg van een ware veldslag.
Voordat hij er zo netjes uitziet als op de foto ben ik twee uur verder, en zit ik van pols tot oksel onder de krassen en schrammen.
't Is dat hij in de zomer zulke lekkere vruchtjes geeft......

 
6 oktober
Thaddeus de Kikker slaat uit wanhoop zijn pootjes voor zijn ogen.
Of het van pure schrik is, of omdat hij zich schaamt voor zijn eigen domheid, is mij niet duidelijk.
Ik zou me ook schamen wanneer ik me voor de derde keer op één dag door dezelfde kat had laten verschalken.......
 1
0 oktober
De laatste oogst is van het land gehaald.
De opbrengst is weer prima, vooral de peren en de druiven.
De peren sla ik tot moes en vries ik in. Of ik maak er maple-peertjes van (de Canadese variant van onze stoofpeer).
Van de druiven maak ik jam en sap. Persen is heel simpel: prik een paar gaatjes in de bodem van een plastic tas, doe de druiven erin, pak de bovenkant van de tas in je ene hand en draai de onderkant tot het sap uit de gaatjes begint te lopen. Blijf draaien, of eigenlijk persen, totdat er niets meer uitkomt. Gooi het restant weg en zeef het sap. Je kunt het drinken, of je maakt er siroop en/of jam (met witte wijn!) van.
 
14 oktober
De Zinnia's weten niet van ophouden en blijven maar bloemen produceren. Niet heel groot, maar geen twee zijn er hetzelfde en de kleurtjes zijn om van te watertanden. Wel oppassen dat het glazuur niet van je tanden springt van zoveel zoetigheid!
 
18 oktober
Van collega-tuinkabouters krijg ik weleens een overtollige pompoen toegeschoven. Die ik altijd, met schaamrood op de kaken, dankbaar aanvaard. Hoe is het mogelijk dat een ervaren kabouter zoals ik het maar niet voor elkaar krijgt om haar eigen pompoenen te kweken. Ieder jaar probeer ik het weer, maar de slakken winnen altijd!
 
22 oktober
De herfst komt nu echt goed op stoom. De omvang van de spinnen in de Hof is er een goede indicatie van. In hun enorme webben vangen ze genoeg nietsvermoedende slachtoffers om hun buikjes lekker rond te eten (letterlijk!).
 


26 oktober

De dropplant bloeit nog even lekker door.
Dit tot grote vreugde van de laatste bijen, die door het warme weer worden verleid om nog even niet in winterslaap te gaan.
Ook de hommels zijn in hun hum. Ze zijn gigantisch. De koninginnnen van volgend jaar, denk ik......
 

30 oktober

Tijdens het opruimen van de Hof der Zoetheid stuit ik op een verborgen schat. 

Meestal ben ik niet zo blij met de hopplanten die hier in het wild groeien. Het zijn allemaal mannetjes, dus een hoop blad en geen bellen. Daar heb ik weinig aan (sorry, in de plantenwereld wordt nog volop gediscrimineerd op soort, sexe én leeftijd!).

Achter de pruimenboom, aan de rand van de sloot, treft ik een vrouwtje aan. Tjokvol met bellen, en dus met zaden. 

Wordt ik blij van!